EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Запаси от газ, петрол, въглища в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Запаси от газ, петрол, въглища в Европа

mail12:45 | 16.05.2014прегледи 1553 коментарикоментари 0


До пет години резервите от петрол, въглища и газ на Великобритания ще се изчерпят, Русия разполага със запаси от петрол за над 50 години, на газ за над 100 години и на въглища за над 500 години, показва британско проучване. На България й остават още 34 години да добива въглища, съобщи BBC, като се позовава на доклад на Института за световна устойчивост (Global Sustainability Institute). Според проучването недостигът на енергоносители ще увеличи зависимостта от Норвегия, Катар и Русия.
Европа трябва да насочи усилията си за развитие на енергията от вятър, слънце, морски приливи и други възобновяеми източници, посочва Виктор Андерсън, професор от института.
По-конкретно резервите на Великобритания от петрол ще свършат след 5,2 години, от въглища - след 4,5 години, а от газ - след 3 години. Положението на Франция е дори още по-лошо - нейните
резерви от трите вида ще се изчерпят за по-малко от година. Германия има резерви от въглища за 250 години, но петролните й запаси ще се изчерпят за по-малко от година. Алед Джоунс, директор на института, посочи, че силно задлъжнелите държави са все по-уязвими от повишаването на енергийните цени.
Великобритания трябва да увеличи дела на енергията от възобновяеми източници, посочи Джоунс. Правителството неотдавна обяви, че намалява субсидиите за широкомащабното производство на слънчева енергия, като консерваторите, които управляват в момента, заявиха че няма да финансират нови вятърни паркове на суша, ако спечелят изборите догодина. Според анализатора на BBC Роджър Харабин кабинетът се надява да се добива достатъчно шистов газ. Освен това те предлагат стимули за по-голямо проучване в Северно море и се опитват да убедят САЩ да изнасят повече газ, посочи Роджър Харабин.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg