EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Западните Балкани в ЕС след …2030

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Западните Балкани в ЕС след …2030

mail16:45 | 21.12.2016прегледи 1049 коментарикоментари 0


Според интернет портала „politico.eu“ златната ера на разширяването на ЕС е приключила и Сърбия, „една от най-малко десетте държави, които искат да се присъединят“, едва ли ще успеят преди 2027 г., предаде сръбското радио Б-92.
Порталът е дал 80% шанс да се присъедини. Като предимства на страната се включва факта, че е най-голямата от страните в Западните Балкани, които имат надежди за присъединяване, както и че „може да бъде проевропейската стабилизационна сила в региона и добър съсед, ако бъде запазена в орбитата на ЕС“, докато ЕК „хвали Сърбия за това, че привежда законодателството си към това на Съюза“.
Като недостатъци се сочат „липсата на прогрес н последните години в борбата срещу корупцията“, докато Сърбия „може да продължи да отказва да признае Косово, освен ако не ѝ бъде предложено членство в ЕС, което може да е тактически умен ход, но нарушава нормите на Съюза“.
Порталът също така дава оценка на Албания като „способна да стане изненадващ фаворит в надпреварата за членство“ – тя е вече Член на НАТО и „почти не е била засегната“ от усложненията от войните в Югославия през 90-те години на ХХ век.

Що се отнася до Македония, възможната дата за присъединяване към клуба на Брюксел е отложена най-рано за далечната 2030 г. Страната има редица международни проблеми, а преговорите с ЕС са болезнени. Гърция възразява срещу името на страната, което според Атина е израз на заплаха за териториалната цялост на собствената й област Македония. Скопие има множество спорове с България, а също и постоянни проблеми, поставящи под въпрос демокрацията и върховенството на закона в страната.
Прогнозите за Молдова също не са оптимистични: нейната звезда на знамето на ЕС може да заблести едва след 2035 г., при това шансът това изобщо да се случи е оценен на 50 %.
Молдова има силни връзки, сходен език и култура със съседна Румъния. Големият минус обаче идва от Приднестровието. С помощта на руско военно присъствие областта обяви създаването на Приднестровска република, стремящата се към отделяне от Кишинев. Страната е най-бедната от всички потенциални държави-членки на ЕС, а за капак миналия месец гражданите й избраха за свой президент проруския кандидат Игор Додон.
Интересно е, че към момента експерти оценяват като нулеви шансовете на Турция за членство в ЕС. За Косово те са 30 %, но за присъединяване към Общността Прищина може да се надява след 2027 г. През същата година ще бъде възможно и членството на Босна и Херцеговина.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg