EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Западни кариерни сайтове отчитат съживяване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Западни кариерни сайтове отчитат съживяване

mail11:02 | 17.03.2010прегледи 1358 коментарикоментари 0


 

В някои западни икономики се отчита ръст на обявените позиции за работа, което е индикатор за подобряване на икономическата ситуация, споделиха мениджъри на водещи кариерни сайтове по време на годишната среща на The Network, която се проведе в  Париж, с домакин Cadremploi.fr - водещият кариерен сайт във Франция, част от медийната група, издател на вестник Figaro.
Предишната среща на The Network се проведе в София през септември и беше организирана от Jobs.bg. (Тук може да видите видео от срещата в София).
Алиансът обединява водещите кариерни сайтове от 119 държави, сред които Yahoo!HotJobs(САЩ), Totaljobs.com  (Великобритания), StepStone (Германия), Workopolis.com (Канада), Cardemploi.fr (Франция), Kariyer.net (Турция),  HH.ru (Русия), Naukri.com (Индия) и много други. Партньор за България на The Network е Jobs.bg.
В Канада леко съживяване на икономиката се усеща от последното тримесечие на 2009, каза David Resnick - Vice president, Products & Corporate Development на Workopolis.com. По неговите думи Канада бавно започва да излиза от кризата. Любопитен факт е, че Workopolis.com е официалният партньор на зимните олимпийски игри 2010, които се проведоха във Ванкувър. Чрез Workopolis.com са били наети повече от 25 000 човека, необходими за организацията на Зимните олимпийски игри.   
Според Frank Hensgens, CEO на StepStone.de - водещия кариерен сайт в Германия, подобна тенденция се наблюдава и при тях. По думите му за немската икономика най-тежкият период е бил краят на 2008 и първите месеци на 2009, като най-силно са били засегнати ниско квалифицираните служители. „Миналата година достигнахме дъното и първите месеци на тази година са много по-добри. Имаме 20 процента повече публикувани позиции в сравнение със същите месеци на 2009”, каза Frank Hensgens. Неговите наблюдения показват, че най-активните компании в момента са малките и средни фирми, докато големите корпорации все още са на дъното и  не търсят хора.
Великобритания, която е третата икономика в Европа след Германия и Франция, също започва да се съживява. Според John Salt - Director на Totaljobs.com - водещия кариерен сайт във Великобритания, рецесията в Обединеното кралство е свършила, но ще отнеме време преди това да се почувства. Той посочи, че в момента безработицата там е 7.8 процента, което макар да не изглежда голям  процент, за Острова е високо ниво. Той сподели, че статистическите данни сочат, че наемането на служители е в пряка зависимост от БВП на страната. Неговите очаквания са, че през 2011 БВП отново ще отчете ръст.
Полша е единствената държава в Европа, която през 2009 успя да постигне ръст на БВП.  Според Przemyslaw Gacek, CEO на Grupa Pracuj това се дължи на факта, че Полша е добро място за инвестиции, тъй като има голям вътрешен пазар и добре образовани служители. По неговите думи работодателите отново са започнали да търсят хора, а тази тенденция се забелязва от септември месец миналата година. Особено силни са били първите два месеца на 2010.
Сходна е и ситуацията в Средния Изток, където според Amer Zureikat - Director на Bayt.com - водещият кариерен сайт в Дубай и Средния Изток, най-трудни са били последните два месеца на 2008 и началото на 2009. „За януари имаме 19 процента увеличение на позициите, в сравнение с януари 2009. Петролната индустрия е една от най-важните за нашия регион, но това не е единственият активен сектор. Имаме увеличение на проектите в телекомите, туризма и здравеопазването”, каза той. Според него кризата има и положителен ефект, тъй като е стабилизирала пазара на труда. От една страна е довела до отрезвяване на очакванията на кандидатите, а поради по-малкото свободни работни места е намаляло текучеството, което е било характерно за Дубай, Абу Даби и Катар.
В България, където икономическата ситуация се промени със закъснение, все още не може да се говори за излизане от кризата. Макар публикуваните обяви в Jobs.bg през януари 2010 да са с 38 процента повече от свободните позиции през декември 2009, на годишна база те са с 39 процентна по-малко.
Източник:Human Capital


Тагове: работа, търсене
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg