EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Занижаване на критериите за въвеждане на еврото?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Занижаване на критериите за въвеждане на еврото?

mail18:49 | 02.10.2009прегледи 709 коментарикоментари 0


Председателя на Европейския парламент (ЕП) Йежи Бузек обяви днес в Литва, че би подкрепил облекчаване на критериите от Маастрихтския договор за въвеждане на еврото, за да могат засегнатите от рецесията източноевропейски държави по-бързо да се присъединят към валутния съюз, предаде ДПА.
"Важно е да се намери по-лесен начин за въвеждане на еврото в някои държави", заяви Бузек във Вилнюс в интервю за частната осведомителна агенция BNA.
Възстановяването от рецесията и планирането на изходна стратегия от кризата биха били много по-лесни с помощта на еврото, посочи той.
Бузек не уточни обаче дали има реалистична възможност критериите от Маастрихт да бъдат облекчени на практика.
Всяко подобно решение би направило по-лесно за държави като Латвия да въведат пан-европейската валута без да покриват всички сегашни изисквания, които поставят строги ограничения за равнището на инфлацията, лихвените проценти и държавния дълг.
Словения и Словакия са единствените бивши комунистически страни, които са въвели еврото досега, отбелязва ДПА.
През 2007 г. Литва за малко пропусна възможността да покрие всички необходими критерии за приемането на еврото, тъй като инфлацията в страната надхвърли прага, определен в Маастрихтския договор.
И трите балтийски държави - Естония, Латвия и Литва - изразиха желание да въведат еврото възможно най-скоро като Естония се стреми да замени кроната като национална валута до 2011 година.
Литва обмисля да направи това през 2012-2013 година, а Латвия се надява да е готова с покриването на критериите до 2014 година, уточнява ДПА.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg