EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Занаятчийска храна в най-стария хан на Букурещ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Занаятчийска храна в най-стария хан на Букурещ

mail18:45 | 10.10.2023прегледи 501 коментарикоментари 0


Местни производители от цяла Румъния представиха занаятчийска храна и деликатеси в най-старата странноприемница на Букурещ - хана на Манук в Букурещ. Събитието се провежда за пети път и е по повод Националния ден на гастрономията и виното в Румъния (1 октомври). 

Румънски джин, ракия с плодове в бутилката, занаятчийски бири по собствена рецепта, които вече са печелили награди на любителски състезания в Хърватия, Унгария, Словения и България, черен мед и такъв от глог и дъб от планините Апусени, създадени от основателя на Асоциацията на планински продукти, колбаси от елен и глиган от района на Кърцишоара в окръг Сибиу, паста от пъдпъдъчи яйца са само част от изненадите за посетителите и гостите на града. 

На изложението се предлагат още студено пресован зехтин от Блаж, Трансилвания, мехово сирене, спечелило златен медал от Института за вкус и качество в Брюксел, горчица с вино по най-старата румънска рецепта, конфитюри, овкусени с джин, ром, уиски, просеко, ликьор и коняк, маринован лук по мексиканска рецепта. 

Панаирът обхваща над 30 щанда, а входът е безплатен. Организаторите се надяват да превърнат румънското гастрономическо културно наследство в марка на страната и да увеличат потреблението на местни занаятчийски продукти. 

Посетителите имат възможност да разгледат отблизо и ханът на Манук, в историята на който има и българска следа. Той е построен през 1808 г. от арменския търговец и политик Емануел Мирзаян, известен като Манук бей, роден в Русе. На 33 години Манук бей вече е високопоставен служител в двореца на принца на Валахия. Има сведения, че играе двойна игра по време на Руско-турската война (1810-1812 г.), завършила с Букурещкия мир. Преговорите и самият мирен договор са подписани именно в хана на Манук през 1812 година. БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159