EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заменките през 2006 - 2012 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заменките през 2006 - 2012 година

mail18:00 | 21.11.2012прегледи 2016 коментарикоментари 0


Края на 2012 г. е отчетена реализация на 1 милион и 50 хиляди пространствени куб. метра дърва за огрев за населението, с което са задоволени нуждите на 200 хил. домакинства. До края на годината има готовност за още 300 хиляди пространствени кубични метра дърва за директни продажби на физически лица. Отчетните данни доказват, че предлаганото количество дърва за огрев чрез директни продажби на населението през последните години, се увеличава, като това количество е съобразено с планираното в горско-стопански планове годишно ползване на дървесина от държавните горски територии, в т.ч. и на дървата за огрев.
Общото количество на реализираните дърва за огрев от държавните горски и ловни стопанства през последните четири години се увеличава от 2 милиона 530 хиляди пространствени кубични метра до 3 милиона 450 хиляди пространствени кубични метра, което се дължи на увеличения обем на добитата дървесина от горските територии – държавна собственост, в рамките на предвижданията на лесоустройствените проекти.
Добив и реализация на дървесина от горските територии - държавна собственост за периода 2006-2011 г. и прогноза за 2012 г., ръст 19%

Кой отговаря?
Държавните горски и държавните ловни стопанства планират всяка година количествата дърва за огрев, които ще се предлагат на физически лица за лична употреба на база миналогодишния реализиран обем и изготвени от кметовете на населени места списъци. Тези количества са съобразени с предвиденото за съответната година ползване от държавните гори. Или, казано с други думи, ангажиментът по предлагането на дърва за огрев на населението не е само и единствено на държавните горски и държавните ловни стопанства, а преди всичко на общините, които разполагат с горски територии и имат предвидено ползване на дърва за огрев. Има общини, които разполагат с немалък дървесен ресурс и извършват стопанска дейност в гори, общинска собственост, без да предоставят количества дървесина за нуждите на населението. В тези общини държавните горски и ловни стопанства се затрудняват да осигурят изцяло необходимите на населението количества дърва от горските територии – държавна собственост, без участието на самите общини. Освен това съществуват региони, където преобладават горските територии – общинска или частна собственост (Берковица, Ловеч, Велико Търново, Смолян и други).
Реално факторът, който лимитира предлагането на дърва на населението, е ограниченият дървесен ресурс, който не е равномерно разпределен на територията на страната. Това не позволява предлаганите от стопанствата дърва за огрев да бъдат балансирано териториално разпределени на площта на страната. Потреблението на дърва също не е равномерно териториално разпределено.
Законова уредба
На свое заседание Министерския съвет прие Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти. В Наредбата са направени сериозни стъпки към по-голяма публичност и към привличане на браншовите организации и бизнеса при формирането на решения при развитие на горския сектор. Създадени са гаранции за активно участие на представители на браншовите организации в горския сектор при планиране на мероприятията и определяне на обемите на предлаганата дървесина.
Въведени са текстове, които определят реда и начина за провеждане на консултации с министъра на земеделието и храните, директорите на държавните предприятия и представители на бизнеса. Тези консултации ще се провеждат преди одобряването на годишните планове и подготовката на процедурите за следващата година. Целта е да бъдат дадени насоки на министъра на земеделието и храните относно търсенето на суровина и нуждите на преработвателите, с цел по-правилно планиране, гаранции за задоволяване на вътрешния пазар, а също и планираност и предвидимост на приходите на предприятията.
Едно от решенията, взети съвместно с браншовите организации, е въвеждането на норми, които определят провеждането на две основни тръжни сесии за продажба на дървесина и възлагане на дейности. Представителите на браншовите организации в горския сектор изискват предвидимост и планираност на процедурите. Целта на тази норма е да се определят периоди от годината, свързани и с технологичната специфика на дейностите в горските територии и добивът на дървесина. Тъй като през есента са приети и одобрени годишните планове за ползване на дървесина за следващата година на държавните предприятия, е оправдано да се проведат процедури в период, в който, поради зимните условия, дейностите на терен трудно се изпълняват и бизнесът има свободен ресурс за подготовка на документи и участие в процедури. Същевременно по този начин се сключват договори и се предвиждат дейности, обезпечаващи заетост непосредствено след започване на годината. Така се осигурява периодичен и сигурен приход за предприятията и същевременно заетост на фирмите в сектора.
Следващата тръжна сесия се предвижда през пролетта с цел осигуряване на заетост през летния период. С това се постига същевременно и сигурна продажба и отдаване на дейности на по-голямата част от годишните планове и не се допуска разпокъсано обявяване на процедури по всяко време на годината.

Приходи от продажба на дървесина за периода 2006-2011 г., и прогноза за 2012 г., ръст 42%

 

Заменените горски територии - държавна собственост за периода 2003-2012 г. са разпределени по следния начин:

Средната работна заплата в държавните горски и държавни ловни стопанства през 2006 г. е 369 лв., през 2009 г. - 492 лв., а след реализацията на реформата в горския сектор, средната заплата нараства на 771 лв. през 2011г. и на 880 лв. през 2012 г. Или и по отношение на заплащането на заетите в горския сектор има от 73%.
Средна работна заплата за периода 2006-2012 г.

Забележка: Използваните данни са от изказване и презентация на министър Мирослав Найденов по време на парламентарен контрол от 16 ноември 2012г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg