EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заменените гори няма да се застрояват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заменените гори няма да се застрояват

mail16:00 | 02.12.2010прегледи 602 коментарикоментари 0


Късно снощи Комисията по земеделие и гори в парламента прие на второ четене новия законопроект за горите. От него отпаднаха спорни текстове, срещу които се обяви коалицията от неправителствени организации и граждански групи «За да остане природа в България».
Предложенията за промени в законопроекта, предложени от природозащитниците, бяха внесени от депутати от групите на ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и БСП. Министерството на земеделието и храните изпълни поетите ангажименти от министър Мирослав Найденов и зам-министър Георги Костов и депутатите от ГЕРБ оттеглиха основни спорни предложения, срещу които се обявиха природозащитниците. Новият законопроект например вече не допуска държавната земя под сгради и съоръжения в защитените територии като Витоша, Рила и Пирин да може да става частна.
Управлението на природните паркове няма да мине от държавата към общините. (Така например община Царево няма да може да поеме контрол над Природен парк Странджа.)
В горите няма да може да се строят ски лифтове и вятърни централи, като същевременно изсечените терени продължат да се водят гори на хартия, което щеше да спести милиони левове на инвеститорите.
Заменените гори няма да могат да се застрояват.
Коалицията «За да остане природа в България» ще продължи да убеждава депутатите за предложения за усъвършенстване на законопроекта за горите. Сред тях е създаването на възможност собствениците на гори в България да се включат в системата от доброволни схеми за търговия с въглеродни емисии чрез развитие на текстовете, касаещи правото на ползване (чл.69).
Друго предложение е за създаването на регламент, с който държавата да отсява сертификационните горски системи, които ще подпомага (чл.14). Тези промени ще позволят на горските стопани да получават средства от частни организации за това, че устойчиво управляват горите си, както и ще премахне възможността за злоупотреби в горската сертификация. Коалицията «За да остане природа в България» ще продължи работата по закона, за да е сигурно, че и в пленарна зала законът ще бъде гласуван на второ четене в обществен интерес.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg