EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Залезът на някои кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Залезът на някои кредити

mail06:35 | 30.09.2014прегледи 1230 коментарикоментари 0


Интересът към нов потребителски кредит сред вече ползващите такъв намалява и 51% от отговорилите не биха кандидатствали отново за такъв кредит. Това показват данни от проучване между 1 349 потребители на www.MoitePari.bg
33% от отговорилите биха теглили такъв кредит. Малко по-различна е нагласата на неползващите потребителски кредит. 40% от далите отговор на въпроса дали биха кандидатствали за такъв кредит, отговарят положително.

Промените в Закона за потребителския кредит (ЗПК) очевидно не са променили нагласата на потребителите. Според резултатите от проучването, 58% от ползващите кредит и 27% от неползващите кредит смятат, че условията по потребителските кредити не са се променили. 13% от ползващите и 29% от неползващите потребителски кредит смятат, че са били въведени нови такси на мястото на отпадналите.
Ползващите потребителски кредит обикновено първият изтеглен е за суми над 24 000 лв. (18%), а вторият кредит обичайно е в размер до 3 000 лв. (55%).
Най-често срещаната месечна вноска е в интервала между 150-200 лв. (31% от отговорилите), като най-голям е делът на тези, при които месечните погашения не съставляват повече от 10 – 20% от месечния доход на кредитополучателя (36% от отговорилите).
Най-често целта на изтегления кредит е свързана с ремонт и обзавеждане (24% от далите отговор). Следват покриване на текущи разходи (17%), покупка на имот без ипотека (11%), покупка на автомобил (10%), строителни/ремонтни дейности (9%).
Резултатите от анкетата сочат, че ползващите потребителски кредити са коректни платци, като 58% от отговорилите не са забавяли плащания. Все повече хората осъзнават значението на кредитната история е и фактът, че влошаването й ще им попречи да получат нови кредити.
Най-често ползващите потребителски кредит се спират на оферта, предложена от банката, в която получават своята работна заплата (28% от отговорилите).
Учудващо е, че годишният процент на разходите (ГПР) като показател е пренебрегван от голяма част от ползващите потребителски кредит. Най-голям дял от отговорилите (20%) споделят, че не знаят какъв е техния ГПР и само 14% от ползващите кредит отговарят, че той е бил водещ фактор при техния избор.
Положителна тенденция при избор на оферта се наблюдава при неползващите в момента потребителски кредит. Отговорите на въпроса кое би било водещо при избор на оферта са преимуществено в полза на ГПР (49% от далите отговор). Макар неползващите потребителски кредит да нямат опит към момента с такъв продукт, познанията им за него са на добро ниво. Тези потенциални клиенти на банките добре разграничават потребителския кредит от останалите форми на потребителско кредитиране – бърз кредит и кредитна карта. Те имат правилна преценка, че банковият потребителски кредит се характеризира с по-висок максимален размер, лихвите са по-изгодни в резултат на което и ГПР не е много високо.
51% от анкетираните обезпечават кредита си с превод на работна заплата, което се свързва с предложенията на банките за по изгодни условия при избор на тази гаранция. Втори по популярност са напълно необезпечените кредити. 27% от далите отговор ползват именно такива продукти. На трето място остават кредитите обезпечени с поръчители – едва 12% от отговорилите.
С подобряването на достъпността до кредитиране, множество кредитополучатели се възползваха от тези възможности и както показват резултатите от анкетата, някои от тях ползват повече от 1 кредит. Ползването на няколко кредита, обаче, понякога създава неудобства и желанията за обединяването на всички задължения в едно стават все по-чести. На въпрос дали обмислят подобни стъпки, 38% от далите отговор заявяват своята готовност.
Макар защитата от различни рискове често да остава на заден план, необходимостта от такава все повече се осъзнава. За защита от неблагоприятни събития ползващите потребителски кредит най-често разчитат на застраховка „Живот“ (67% от далите отговор на въпрос дали имат такава застраховка). Застраховка „Злополука“ е втора по популярност (49%), а застраховка „Безработица“ остава на трето място (39%).

 


 


Тагове: кредит, теглене
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg