EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Закриват старото сметище на Русе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Закриват старото сметище на Русе

mail09:10 | 27.11.2014прегледи 2191 коментарикоментари 0


Министър Ивелина Василева участва днес в стартирането на проект „Закриване и рекултивация на съществуващо общинско депо за битови отпадъци на територията на община Русе”. Домакин на събитието беше кметът на Русе Пламен Стоилов.

Министър Василева посочи, че инвестицията е изключително мащабна и е коствала много усилия на община Русе. Тя поздрави общината за силната мотивация и работата на екипа. „Община Русе е една от първите, които успяха да подадат проектите си, да подготвят тръжните процедури и да стигнат до първа копка днес. По отношение на управлението на отпадъците, Русе е един от водещите градове“, допълни още министърът.

"Това е много важно, защото България вече е в Европейския съд. Има наказателна процедура, която е свързана с изграждането на регионалните системи за управление на отпадъците и необходимостта от закриване на старите депа. Към момента на откриването на процедурата в България имаше 124 депа, които не отговарят на изискванията, а сега те са 108", обясни Ивелина Василева.

Кметът Пламен Стоилов изрази задоволство, че Русе е успял да стартира този важен за всички граждани проект. „Един от най-големите екологични проблеми на града е старото депо за отпадъци. За нас беше изключително важно да подготвим необходимите документи, за да кандидатстваме и да убедим правителството и съответно Предприятието за управление на дейностите по опазване на околна среда (ПУДООС), че имаме нужда от това финансиране“, заяви кметът Пламен Стоилов.

Проектът, за който общината бе одобрена от ПУДООС, включва техническа и биологична рекултивация и е на стойност 22 411 594 лв. Очаква се дейностите да приключат до 5 години. Чрез този проект ще се реши един сериозен екологичен проблем за град Русе, свързан най-вече с опасните гудронови ями и ще се реши проблема с отпадъците на старото сметище. 


Тагове: Русе, сметище, МОСВ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg