EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Закриват завода на Peugeot Citroën край Париж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Закриват завода на Peugeot Citroën край Париж

mail11:45 | 09.09.2013прегледи 683 коментарикоментари 0


Концернът PSA (Peugeot Citroën) взе окончателно решение за закриване на автомобилния си завод, разположен край Париж, предаде Radio France International (RFI). Близо 3000 служители на завода са заплашени да изгубят работните си места. В края на октомври от автозавода в Олне-су-Буа (Aulnay-sous-Bois) ще излезе последният автомобил Citroën С3. Компанията PSA Peugeot-Citroën взе решение да закрие завода в следващата година, в рамките на план за финансовото спасяване на концерна.
За това, че се прекратява производството на Citroën в Олне-су-Буа, стана известно на 30 август. Заводът, в който работят над 3000 души, стана един от символите на процеса на „деиндустриализация” на Франция; на ликвидацията на нейното промишлено производство. В последно време производството там спадна от 700 автомобила на ден на не повече от 15 автомобила Citroën от модела С3.

Компанията Peugeot Citroën обяви двугодишен план за реконструкция на производство с цел – да предотврати банкрут и ликвидация на хроничния дефицит. В тежко финансово положение крупният автомобилен производител на Франция се оказа заради драстичния спад на продажбите на пазарите в Европа. За разлика от другия френски автомобилен концерн – „Рено”, Peugeot Citroën се съсредоточи главно на европейските пазари, без да развива производство и продажби извън границите на ЕС. Така, в течение на две години, компанията възнамерява да съкрати 11 200 работни места и да ликвидира изцяло заводът край Париж.
Концернът обеща да избегне мащабните уволнения и в момента работниците, които искат, могат доброволно да напуснат или им е предложена преквалификация, както и работни места в другите обекти на Peugeot Citroën. Профсъюзите обаче отбелязват, че към днешния ден съдбата на 3000 от служителите в завода в Олне-су-Буа остава неясна. Преквалифицирани са едва 570 служители, 850 са започнали курсове, а бъдещето на други 550 засега не е ясно.
На мястото на завода край Париж, автомобилният концерн възнамерява да създаде център по логистика с щат от 540 служители./Фокус
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg