EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Законът за горивата от 1-ви юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Законът за горивата от 1-ви юли

mail06:35 | 24.01.2019прегледи 703 коментарикоментари 0


Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, които предвиждат той да влезе в сила на 1 юли. Придобилият популярност като Закон за горивата трябваше да започне да поражда правни последици на 28 януари, но по предложение на Министерски съвет направените през лятото на 2018 г. изменения трябва да влязат в сила след 6 месеца. Въпреки че темата породи остри дебати в пленарна зала, предложението за отлагане бе прието с гласовете на 112 народни представители, нито един глас „против“ и 28 – „въздържал се“.

Законопроектът се превърна в спорен и доведе до стачна готовност собствениците на малки и средни бензиностанции, които продължават да изразяват мнение, че той ще доведе до фалити и в никакъв случай няма да успее да се пребори със сивата икономика. Те настояват още да бъдат поканени за участие в работна комисия, която да прецизира текстовете. По време на дискусията в пленарна зала се чуха различни мнения. Според ДПС целият този процес показва „управленска немощ“, въпреки че от движението подкрепиха отлагането на влизането в сила на закона. „В оставащите месеци да бъдат направени разумни промени“, призова Димитър Аврамов, който определи закона като „негоден“.

„Стигна се дотук, въпреки че още преди приемането имаше предупреждение от малките търговци на горива, че стотици фирми ще фалират и ще им се отнеме бизнеса“, заяви депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Според него отлагането на закона е необходимо, защото той поставя непосилни условия за собствениците на тези бензиностанции, а промените могат да бъдат определени като непосилни. „Препоръчвам на работната група да коригира промените така, че този бранш да не бъде ощетен“, призова той.

От БСП очаквано се чуха критики. „Днес няма представител на Министерски съвет, който да обясни какви са причините за това забавяне“, започна Драгомир Стойнев от левицата. „Защо управляващите досега не си свършиха работата?“, попита той, припомняйки, че законопроектът е обнародван отпреди 6 месеца в Държавен вестник. „Министерски съвет не си мръднал пръста! Каква е гаранцията, че за следващите 6 месеца ще се случат необходимите промени? Да не би да е заради предстоящите избори, за да има тишина и спокойствие. Така не решаваме, а замитаме проблемите на хората“, смята Стойнев. Той също обвини мнозинството в управленска немощ и за пореден път припомни позицията на БСП, която настоява за разпускане на този парламент и организирането на предсрочни избори.

/БГНЕС

 


Тагове: горива, закон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150