EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Законът за горивата в КС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Законът за горивата в КС

mail11:05 | 09.01.2019прегледи 672 коментарикоментари 0


Омбудсманът Мая Манолова внесе жалба до Конституционния съд срещу изискванията в новия Закон за горивата, съобщиха от кабинета на Манолова.
    Общественият защитник е категоричен, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.
    В закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал - 20 000 лв. за малка бензиностанция, 1 000 000 лв. за условно наречения "търговец на едро", абсурдни изисквания за големина на складовете, за вместимост на съдовете, за брой бутилки за втечнен газ. Това е закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива, пише омбудсманът.
    В жалбата си до КС Манолова отбелязва, че с поставянето на трудно изпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин "естествено" се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм.
    Манолова е категорична, че промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпът на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти.
В следващите дни омбудсманът ще атакува още два закона пред КС - текстове в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, които се отнасят за единната цена на ВиК услуга в рамките на една обособена територия и в Закона за държавния бюджет, с които се отрязва правото на пенсионирани държавни служители да заемат държавна служба, се посочва в съобщението.


Тагове: закон, КС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1036