EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Законопроект блокира "Карадере" и "Лафка"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Законопроект блокира "Карадере" и "Лафка"

mail10:30 | 31.03.2014прегледи 3238 коментарикоментари 0


Законопроект за изменение и допълнение на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици са внесли в деловодството на НС депутите от левицата.
Те предлагат фирми с неясен собственик да не могат да получават сертификат за инвестиция клас "А", "Б", "В" или приоритетни инвестиционни проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. Законопроектът е подписан от Георги Кадиев, Георги Анастасов, Страхил Ангелов, Таско Ерменков и Петър Мутафчиев.
В мотивите си вносителите отбелязват, че предлаганите от тях промени ще гарантират, че случаи като "Карадере" и "Лафка" /офшорна фирма с неясен собственик, свързана с Булгартабак Холдинг/ няма да се повторят.
С измененията се предлага държавата, общините, както и държавните и общински фирми, да не могат да влизат в договорни отношения с офшорни фирми с неясна собственост. Това ще намали съмненията за корупция и задкулисие при обществените поръчки, в
допълнение с вече заложените ограничения за участие в приватизация, продажба на имоти и концесии, се посочва в мотивите.
Третата предложена промяна касае публичните дружества в страната. Законовата възможност публични дружества да бъдат придобивани от фирми с неясен собственик е притеснителна, тъй като създава предпоставки за спекулации и скрита собственост,
посочват депутатите от левицата.
Акционерите в публичните дружества по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, са длъжни да оповестяват информация за техните действителни собственици, предвижда законопроектът. Според вносителите предложенията ще доведат до повече публичност и прозрачност в българската икономика и ще допринесат за ръст на обществено доверие.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg