EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Закони за отпадъците пестят 72 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Закони за отпадъците пестят 72 млрд.евро

mail14:00 | 10.02.2014прегледи 797 коментарикоментари 0


Пълното прилагане на законодателството на ЕС за отпадъците ще спести 72 милиарда евро годишно в сектора, ще вдигне годишния оборот с 42 милиарда евро и ще създаде над 400 000 нови работни места до 2020 година. Това съобщи Еврокомисията.
Най-новата фаза на кампанията на Европейската комисия "Будно поколение ("Generation Awake") е насочена към екологичните, икономическите, социалните и личните последици от неустойчивото използване на ресурсите. Целта на кампанията е да осведоми потребителите за ефекта от техните модели на потребление върху природните ресурси, като покаже какви ще са
ползите, ако те действат по различен начин. В центъра на кампанията е сайт, достъпен на всички 24 официални езика на ЕС, където анимационни герои показват последиците за околната среда от всекидневните покупки.
Въпреки целите за рециклиране в ЕС и успехите в някои области, отпадъците в Общността все още представляват ресурс, който в огромна степен остава недостатъчно използван. Според проучване, поръчано от ЕК, пълното прилагане на законодателството на ЕС за отпадъците ще доведе до икономии от 72 милиарда евро годишно, до увеличаване на годишния оборот на сектора за управление и рециклиране на отпадъците с 42 милиарда евро и до създаване на над 400 000 нови работни места до 2020 година.
Зад кампанията стои посланието, че в отпадъците често има ценни материали, които могат да бъдат включени повторно в икономиката. Днес значително количество потенциални вторични
суровини е изгубено за икономиката на ЕС поради лошо управление на отпадъците. През 2010 г. в ЕС са натрупани общо 2520 милиона тона отпадъци - средно по 5 тона на човек. Като намалим,
използваме повторно и рециклираме отпадъците, всички можем да допринесем за доброто състояние на икономиката и околната среда. Това води до спестяване на екологични и икономически ресурси, помага икономиката на Европа в по-голяма степен да бъде "кръгова", с извличането на максималната стойност от ресурсите и изделията.

Кампанията, преведена на всички езици на ЕС, е насочена към хората на възраст от 25 до 40 години, като се обръща особено внимание на младите, живеещи в градовете, както и на семействата с малки деца. От началото на кампанията през октомври 2011 г. нейният сайт е посетен над 750 000 пъти, видеоматериалите са гледани от повече от 4,5 млн. души, а страницата във Фейсбук е привлякла близо 100 000 последователи. Тази нова част от кампанията включва фотоконкурс за предложения как да превърнем отпадъците в ресурс. Победителят ще бъде награден с пътуване до Копенхаген - европейската зелена столица за 2014 година.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg