EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Закон спира изграждане на инфраструктура в Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Закон спира изграждане на инфраструктура в Бургас

mail11:08 | 07.04.2010прегледи 2352 коментарикоментари 0


Застроителният и регулационен план на Районен център "Меден рудник" не е одобрен въз основа на чл."21а" от отменения ЗТСУ и предприемане на действия по реда на чл. 16 от ЗУТ при неговото прилагане ще бъде неправомерно, съобщава Burgasinfo. Това се казва в становището на зам.-министъра на Регионалното развитие и благоустройство Екатерина Захариева до кмета на Бургас Димитър Николов във връзка със запитване на общината до ресорното министерство по повод проблемния жилищен район в най-големия бургаски комплекс, където стотици семейства не могат да влязат в жилищата си, заради липса на техническа инфраструктура. Община Бургас отправи официално запитване до МРРБ за законовите възможности за придобиването на собствеността върху частите от имоти в улици, съгласно действащото законодателство, за да може да предприеме действия по изграждане на инфраструктурата.
"Разпоредбата на чл. „21а” от отменения ЗТСУ допуска въз основа на влязъл в сила застроителен и регулационен план за неурегулирани територии, както и за територии с неприложена първа регулация, определените с плана площи за изграждане на улици, площади, обекти и съоръжения / надземни и подземни / на техническа инфраструктура да се отстъпват в полза на общината. Нормата поставя и условие за отнемане на еднаква процентна част от имотите, но не повече от 25 на сто”, се казва в официалното писмо от ведомството.
В запитването до МРРБ кметът Николов посочва, че за реализиране на техническата инфраструктура /включително и улична мрежа/ е необходимо Община Бургас да бъде собственик на терените, попадащи в уличната регулация. При приемането на ПУП-ПРЗ за Районен център "Меден рудник" през 1999 година не са извършени необходимите действия и не е използвана възможността, предоставена с разпоредбата по чл. 21а от ЗТСУ/отм/ за безвъзмездно придобиване от страна на общината на определените с плана площи за изграждане на техническата инфраструктура. Това води до невъзможност и недопустимост за инвестиране на публични средства на общината в посочените имоти.
Кметът на община Бургас и общинската администрация направиха анализ на извършените действия и цялостно изследване на собствеността на РЦ „Меден рудник” с оглед предприемане на всички възможни законови действия  за разрешаване на натрупаните с времето проблеми, се казва в писмото до МРРБ.
По искане на инвеститори в процеса на издаване на разрешения за строеж на сгради и съгласно предварителни договори за присъединяване с „ВиК ЕАД” са им издадени разрешения за строеж за изграждане на инфраструктурни обекти в РЦ „Меден рудник” с оглед захранването на съответните сгради. След многократни разговори, част от собствениците на имоти са се съгласили площта на имотите им да бъде редуцирана с цел безвъзмездно придобиване от страна на общината на тази част от тях, отредена, съгласно действащия план за изграждане на инфраструктура.
От април до август 2009-та година новите собственици на апартаменти в тази зона на к-с "Меден рудник" е трябвало да получат ключовете от имотите си, припомня Burgasinfo. Оказало се обаче, че ВиК-канализацията не достига до новопостроените сгради. Тръбите дефакто свършват по средата на поляната. Вече в продължение на месеци хората не могат да се настанят, защото не могат да ползват вода, която няма къде да се оттече.  "Живеем при роднини. Междувременно си плащаме кредитите", оплакаха се преди два месеца в редакцията на сайта потърпевшите.  В началото на годината се сформира инициативен комитет, който се натовари с решението на проблема. Ужилените граждани твърдяха, че единият от строителите на сгради в района  "ГМ строй" многократно е отказвал да довърши канализацията със свои средства. Първоначално фирмата-строител обещала да изгради канализацията, а след това заявила, че това е дело на общината. Единственият изход, който фирмата предлагала за разрешаване на проблема с тръбата е новодомците да дадат пари във вид на дарения за да се довърши канализацията. Хората, обаче категорично отказвали в продължение на месеци, дори нарекоха това "рекет".
"ГМстрой” твърдеше пред репортер на Вurgasinfo, че  разбрал за проблема  с канализацията след като започнал да строи през 2007-ма година. Тогава получил уверение от общината, че канализация ще бъде построена. „Когато се приема регулацията, каналите трябва да са факт”, каза през януари управителят на „ГМстрой” Георги  Иванов. Месец по-късно адвокат Силвия Иванова, която защитава интересите на Инициативният комитет  поиска по време на съвместна среща с общината, Община Бургас да признае, че по силата на влязъл в сила регулационен план на районен център "Меден рудник" общината е станала  собственик на новопроектираните улици в региона. "В този смисъл общината е  собственик на всички новопроектирани улици, респективно тя може да се разпорежда с тях. Още при влизане в сила на плана би следвало за реституираните собственици да са отредени парцели", каза Иванова. "Аз не  намирам основание към днешна дата да се твърди, че улиците са частна собственост и общината не е в състояние да реши проблема”, допълни тя.
Архитект Евгениева от Общината тогава контрира :„Това че регулацията е влязла в сила и общината има право на публично общинска собственост в регулацията не значи, че автоматично по силата на регулация придобива собственост. Никъде в ЗУТ не пише, че може да се забрани строителство при положение, че не е изградена инфраструктура". Собствениците за да могат да оперират със своите имоти те трябва да бъдат урегулирани. Тази регулация, това отнемане на 25% дефакто тях ги облагодетелства, защото в противен случай те нито могат да строят нито да продават , нито да учредяват права на строеж. Затова законодателят е предвидил, че отнемането е безвъзмездно", каза по време на срещата през февруари архитектката.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg