EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Закон за личния фалит не освобождава от дългове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Закон за личния фалит не освобождава от дългове

mail09:00 | 22.07.2013прегледи 782 коментарикоментари 1


Приемането на Закон за личния фалит не означава, че субектът ще се освободи абсолютно от дългове и няма да търпи санкции. Това заяви пред Радио „Фокус” председателят на Асоциацията на колекторските агенции в България Райна Миткова – Тодорова. „Във всички страни законодателствата предвиждат, че ние все пак трябва да направим някакъв план за изплащане на поне част от задълженията си. Например в Германия, тъй като законодателствата са ни доста близки, това, което законът предвижда, и то съвсем нововъведеният закон, е, че ние ще бъдем в състояние на фалит три години. През тези три години, за да излезем от този статус, който води със себе си редица други негативни ограничения, като например не можем да заемем позиции във финансовата сфера, не можем да ръководим компании и т.н., но в рамките на тези три години ние трябва да направим усилие да изплатим поне 25% от задълженията си”, обясни Тодорова.
Тя посочи, че е задължително да се направи кредитен регистър, където всички заинтересовани страни могат да проверят кредитната история.
„Ако няма наличието на такъв кредитен регистър, ползването на финансови услуги ще стане изключително рисково. Тоест всички останали добри клиенти, които ползват финансови продукти, ще плащат изключително висока цена. Така че е редно например Централният кредитен регистър, който в момента съществува към Българската народна банка, може би да бъде разширен, да бъдат включени и други институции, и това отбелязване за личния фалит да бъде там, така, че всички заинтересовани лица да могат да проверят дали ние сме били добри платци или не сме”, обясни председателят на Асоциацията на колекторските агенции в България.

 


 
Коментари
 
Благой - 30-07-2013 г. 17:47:07

Айде комунизмът наистина е тук – да не мислите, че на вас ще ви ги опростят кредитите бе, всичко е за свои хора. Бедните ще си обедняваме а богатите ще си обявяват фалити, че да не плащат.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896