EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Закон за заплатите в БНБ отхвърлен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Закон за заплатите в БНБ отхвърлен

mail07:10 | 05.11.2015прегледи 1199 коментарикоментари 0


Законопроект за БНБ, който регламентира възнаграждението на служителите на банката не бе прие от НС, като за с „да” гласуваха 50 народни представители, 30 бяха „против“ и 39 „въздържал се“. В мотивите на закона се посочва, че заплатите в БНБ са довели до сериозно напрежение в обществото, включително публични коментари за колосални размери на получаваните от управителя и членовете на УС на БНБ възнаграждения, надхвърлящи в пъти заплатите на президента, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. В промените се предлагаше концептуална методика и съответствие на възнагражденията в БНБ със заплатата на председателя на Народното събрание, отнесени и към други държавни органи, които по закон сами могат да определят възнагражденията на служителите и ръководствата си-КЗК, КРС, КФН, КЕВР, СЕМ и др.
 

Какви са към момента заплатите в БНБ? Преди няколко месеца БНБ съобщи официално техните размери. Заплатата на управителя на БНБ Димитър Радев е 15 368 лева, по 13 173 лева е определеното възнаграждение за подуправителите и по 4 391 лева за другите членове на Управителния съвет.

Как се образуват заплатите според съобщението на БНБ? На основание чл. 12, ал. 8 и чл. 23, ал. 3 от Закона за БНБ банката прие решение за определяне и оповестяване на възнагражденията на Управителния съвет на БНБ. Решението се базира на следните принципи:

• Обвързване на възнагражденията на членовете на Управителния съвет със средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките в България, както следва: 70% за управителя на БНБ; 60% за подуправителите и 20% за другите членове на Управителния съвет.

• Отменяне на възнагражденията за участие в заседанията на Управителния съвет за управителя и подуправителите.

• Въвеждане на лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнително материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банки в България.

• Публично оповестяване на месечните възнаграждения на членовете на Управителния съвет в Годишния отчет и в бюджета на БНБ.

Още преди няколко месеца РБ обяви, че ще всене промяна в Закона за БНБ, която цели да намали заплатите на гуверньора и подуправителите. Идеята била трудовото възнаграждение на шефа на централната банка да бъде 95% от заплатата на председателя на парламента, който получава около 4500 лева на месец. Поправката щяла да допусне още толкова допълнително материално стимулиране за месец. Това означава, че гуверньрът ще взема 9000 лева месечно. За тримата подуправители се предлага общата сума да бъде с 10% по-малко.

Скандала със заплатите в БНБ разпали Велизар Енчев при избора на нов управител. Той обяви от парламентарната трибуна, че управителят на централната банка получавал 45 000 лв.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg