EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заемното споразумение със СБ се удължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заемното споразумение със СБ се удължава

mail11:30 | 16.12.2013прегледи 563 коментарикоментари 0


Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира изменението на Заемното споразумение между България и Международната банка за възстановяване и развитие по Втория проект за улесняване на търговията и транспорта.
Проектът има за цел да улесни регионалната търговия и транспорт чрез подобряване на капацитета, ефикасността и качеството на услугите на външните гранични пунктове на ЕС с особен акцент върху трансевропейските коридори ІV (Капитан Андреево – София – Видин), Х (Капитан Андреево – София – Калотина) и VІІ (р. Дунав) за транзитни превози и търговия. С реализацията му се осигуряват адекватни съвременни условия за работа на граничните служби, които ще разполагат с нови и модерни съоръжения за проверки на граничните пунктове и във вътрешността на страната, съвременно оборудване за контрол и комуникации.
С изменението на Заемното споразумение се осъществява преструктуриране на проекта, като крайната дата за приключване на дейностите по него се удължава с шест месеца до края на м. юни 2014 г. Общата стойност на проекта се намалява от 52,7 млн. евро на 49,7 млн. евро, като заемът от Световната банка се намалява от 39,5 млн. евро на 37,25 млн. евро, а националното съфинансиране – от 13,2 млн. евро на 12,45 млн. евро.
Проектът вече беше преструктуриран през м. февруари 2012 г. Първоначалната му обща стойност беше 54,6 млн. евро, от които 40,9 млн. евро – заем от Световната банка и 13,7 млн. евро – съфинансиране от държавния бюджет.
Второто преструктуриране на проекта е необходимо с цел да се гарантира завършването на строителните работи за рехабилитация и реконструкция на най-големия граничен пункт в Европа – ГКПП „Капитан Андреево”, и свързването му с последния участък от АМ „Марица”, както и модернизацията на граничния пункт и изграждането на новия митнически терминал в Свиленград. Предвижда се отпадане на дейности по четирите малки ГКПП (Брегово, Връшка чука, Станке Лисичково и Златарево) поради забавяне при изпълнението, повлияно от бюджетните ограничения и финансовата криза. Част от финансирането, предназначено за тях, се пренасочва за осигуряване на достатъчно средства за завършване на ГКПП „Капитан Андреево”.
Очакванията от реализирането на проекта са повишаване ефективността и ефикасността на граничния контрол на ключови ГКПП, което ще доведе до ускоряване на трафика и намаляване на времето за контрол и проверка на товари и камиони. Модернизацията на процедурите ще доведе до по-ниски транспортни разходи и повишаване качеството на трафика и търговските дейности както за страната, така и в международен аспект./МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg