EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Заеми за страните от еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заеми за страните от еврозоната

mail19:58 | 11.05.2020прегледи 618 коментарикоментари 0


19-те министри на финансите от еврозоната уточниха детайлите на схема за отпускане на заеми на страните, пострадали от кризата с коронавируса, с което изпълниха едно от обещанията си да помогнат на европейската икономика да устои на пандемията. Работата по широк план за възстановяване обаче все така предстои, предадоха Франс прес и ДПА.

Миналия месец лидерите от ЕС се споразумяха за схемата като част от пакет от общо €500 млрд. за подпомагане на страните членки, бизнеса и работниците да оцелеят при безпрецедентната рецесия, предизвикана от мерките за възпиране на Ковид-19.

На финансовите министри бе даден срок до 1 юни мярката за подпомагане да започне да действа и те може да успеят да го постигнат, ако националните парламенти дадат одобрението си своевременно.

"240 милиарда евро са добра мярка, която ще даде възможност на страните от еврозоната да устоят на кризата", каза германският финансов министър Олаф Шолц, имайки предвид сумата на програмата.

Съгласно сделката страните членки ще могат да получат кредити, възлизащи на 2 процента от техния брутен вътрешен продукт, първоначално до края на 2022 г. После те ще имат до две години да използват заема при срок за погасяване от 10 години и много благоприятни лихви.

Схемата ще бъде осъществена от фонда на еврозоната за подпомагане - Европейския механизъм за стабилност, който беше създаден в отговор на финансовата криза от 2009 г.

Единственото изискване за получаването на кредит е той да бъде използван за финансиране на преки и непреки разходи, свързани със здравеопазване, лечение и превенция, причинени от кризата с коронавируса, посочват в изявление министрите.

Няма други условия за използването на схемата, подчерта председателят на еврогрупата Мариу Сентену.


Тагове: еврозона, заеми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg