EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заем или стопяване на резерва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заем или стопяване на резерва

mail09:10 | 05.03.2012прегледи 641 коментарикоментари 0


Това, което се говореше неофициално през последните месеци, че страната трябва да търси международен заем, за да обслужи външния си дълг, потвърди и Менда Стоянова, шеф на парламентарната бюджетна комисия. При всички случаи трябва да се търси заем за плащанията на външния дълг и в неговото плащане е възможно да участват и пари на Сребърния фонд, каза тя за БНР, като добави, че не бива да се счита, че цел на промяната на Закона за Сребърния фонд е именно неговото използване за изплащане на външния дълг, тъй като използването на всичките 1,7 млрд. лева, които в момента са в него, за изплащане на външния дълг не е най-доброто решение за страната ни. Въпросът за това дали с парите от Сребърния фонд може да се купуват български държавни ценни книжа, е важен не толкова за изплащането на външния дълг, колкото за по-голямата доходност, която фондът може да получи по този начин, подчерта Менда Стоянова.
В началото на следващата година, след като платим облигациите по външния дълг, страната ни няма да разполага с фискален резерв. За това предупреди бившият финансов министър Пламен Орешарски, в интервю за „Неделя 150”. Той прогнозира, че при това положение освен с фонд „Козлодуй”, който е строго целеви и не може да бъде разходван по никакъв начин освен за извеждане на старите блокове на ядрената ни централа, държавата ще разполага само с „някаква много скромна сума, която практически ще клони към нула”. Според Орешарски това връща България в периода непосредствено след 1996 – 1997г., когато стартирахме от нулев фискален резерв, а държавният дълг беше над 125% от БВП.
Фискалният резерв към 31.01.2012 г. е в размер на 4,0 млрд. лв., като спрямо 31.12.2011 г. се отчита намаление с около 1,0 млрд. лева, показват данните на МФ.
Факторите, оказали влияние върху размера на фискалния резерв през януари 2012 г. са основно операции в частта на финансирането - плащанията по обслужването на външния и вътрешния дълг на България и изплатените средства на селскостопанските производители. Освен значителните по размер погашения по ДЦК от 0,3 млрд. лв. в частта на финансирането, през януари са изплатени и лихви по облигации, емитирани и търгувани на международните пазари в общ размер на близо 0,2 млрд. лева.
 Още по темата в "Фалит заплашва и България".


Тагове: заем, резерв
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg