EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Задава се евтин петрол, 1 барел = $57

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Задава се евтин петрол, 1 барел = $57

mail06:55 | 26.10.2014прегледи 5574 коментарикоментари 0


Добивът на шистов газ ще остане рентабилен даже и при цена на барела от 57 долара, година по-рано беше необходима по-висока цена – 70 долара. Това сочат изчисленията на анализаторите на IHS, като техните цифри съществено се отличават от тези на руското министерство на енергетиката.
В случай на спад на цените до 80-90 долара за барел много проекти, включително в САЩ, ще работят на загуба, заяви по-рано министърът на енергетиката Александър Новак, цитиран от "Ведомости".
Себестойността на добива на "черното злато" се превърна в главния въпрос за инвеститорите заради понижаването на котировките на петрола. От началото на годината барел петрол марка Брент поевтиня с 22%, WTI – с 16,8%. Но намаляването на цените не плаши американския петролен сектор. Активността не спада, заяви генералният директор на "Халибъртън" Дейв Лезер. През тази година в САЩ са пробити 18 000 сонди. Целта на "Халибъртън" е да намали себестойността на барела, добави Лезер. Шистовите проекти в САЩ имат голям ресурс за повишаването на ефективността. На същото мнение е и Управлението за енергийна информация.
Настоящото равнище на цените не е устойчиво, смята Лезер. В близко бъдеще цените могат да се върнат в диапазона 90-110 долара, убеден е Новак. Бившият финансов министър Алексей Кудрин прогнозира 80-85 долара в течение на 5 години. Руското правителство допуска, че периодът на ниските цени на петрола ще продължи определено време, но е готово за това, заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович. В бюджета за 2015 са заложени 96 долара за барел. В петролния бранш са по-предпазливи. В "Лукойл" изхождат от цени 80-85 долара, заяви вицепрезидентът на компанията Леонид Федун.
Намаляването на цената на петрола с 10 долара съкращава доходите на руския бюджет с 8,5 долара, а приходите от износ на производителите – с 1,5 долара за барел, се казва в доклад на "Сбербанк Инвестмънт Рисърч", но загубите ще бъдат компенсирани от поскъпването на долара със 7 рубли. /БГНЕС
 


Тагове: петрол, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg