EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Загуби по еврофондове 2014 г. = 500 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Загуби по еврофондове 2014 г. = 500 млн.лв.

mail09:00 | 14.11.2014прегледи 3057 коментарикоментари 0


Между половин милиард и 600 млн. лв. са очакванията на правителството за загуби по европейските фондове за 2014 г. Това става ясно от справка за изпълнението на оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони.
Още в началото на месец октомври Агенция БГНЕС съобщи за сериозния риск от загуби към 31 декември 2014 г.
Новоизбраният вицепремиер по европейските фондове Томислав Дончев вече потвърди информацията, макар да отказва да назове конкретната сума. "Очакваният размер на загубата е ужасяващ. Никога преди това не сме си позволявали да губим пари в такива размери", коментира в интервю за в-к "Труд" Томислав Дончев. За справка – загубите за 2013 г., които кабинетът на Пламен Орешарски допусна, бяха пет пъти по-малко спрямо очакванията, които новоизбраното правителство на Бойко Борисов планира за тази година. В края на 2013 г., България не успя да усвои около 50 млн.евро, спрямо 300 млн.евро, които бяха "планирани" като загуба в средата на миналата година.
Една от причините за високия размер на потенциалните загуби за 2014 г. е тенденцията на забавяне на усвояването на средства от Европейския съюз през втората половина годината. За периода януари-юли 2014 г. страната е постигнала висок ръст на усвояемост, става ясно от данните на Управляващите органи на европейските фондове. Друга от причините за сериозния риск от загуби на средства е настъпилото сътресение в системите за управление на фондовете, което е поредено от действия в мандата на служебното правителство. Това се дължи основно на поредицата уволнения на експерти отговарящи за европейските фондове, които бяха предприети от служебните министри.
Най-сериозни се очакват да бъдат загубите по временно замразената от Европейската комисия Оперативна програма "Околна среда". Загуби се очакват и по ОП "Регионално развитие", която от пролемтта е със спрени две оси. Загуби се очакват и по оперативните програми "Техническа помощ" и "Административен капацитет". Загуби вероятно ще бъдат допуснати и по програма "Конкурентноспособност", показват последните разчети. Около 100 млн.евро са очакванията за загуби по Програмата за развитие на селските райони. Оптимистичната прогноза на Управляващите органи е да няма загуби по програмата за "Транспорт" и за "Развитие на човешките ресурси".
В следващите дни министри от кабинета "Борисов" ще се опитат да убедят представители на ЕК да намалят средствата, които трябва да бъдат платени през настоящата година и тези пари да бъдат прехвърлени за 2015 г. Вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Ивелина Василева и Лиляна Павлова ще посочат като аргументи – съдебни процедури по обжалване обществени поръчки, както и природните бедствия, които са забавили изпълнението на инфраструктурни обекти.
Наред с очакванията за рекордни загуби на европейски средства по стария програмен период, България няма да успее да стартира усвояването на финансов ресурс по "големите" оперативни програми за транспорт, регионално развитие и екология, преди втората половина на 2015 г. Причината за това е сериозното забавяне по финализирането на оперативните програми за периода 2014-2020 г. Ресорните министри в служебното правителство Николина Ангелкова, Екатерина Захариева и Светлана Жекова сериозно са забавили процеса по одобрение на програмите, което прави невъзможно тяхното влизане в сила преди лятото на следващата година. Очакванията са България да приключи годината само с една одобрена Оперативна програма – "Развитие на човешките ресурси", която ще се управлява от екипа на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. /БГНЕС


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg