EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заговорът за генно-модифицираните домати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заговорът за генно-модифицираните домати

mail16:05 | 12.01.2010прегледи 1182 коментарикоментари 0


Генетично-модифицираните организми и базираните на тях стоки ще залеят българския пазар. Това ще стане с подкрепата на държавата и в ущърб на гражданите на България, след приемането на законопроекта за изменение на Закона за генетично модифицираните организми, който е в процедура по приемане от Народното събрание.

 

Защо имаме съмнения?

 

Като оставим настрана екстремистките идеи за тотална забрана на генетично-модифицираните организми и продуктите произведени от тях, както и непосредствената вреда върху здравето на човека, основен проблем на либерализацията на ГМО у нас ще е загубата на генетичен ресурс.
Това означава, че традиционните сортове ще бъдат изместени от внесени генетично-модифицирани, и то не на база по-добри качества, а по чисто икономически причини. Представете си как бихте могли да опишете вкуса на истински домат на децата след 30 години?

Проблемът е, че както в Индия вече трудно се намират традиционни семена за ориз, така и у нас след 20 години няма да има родни сортове зърнени култури, череши или ябълки. А загубата на тези генетични белези, които са били селектирани в продължение на десетилетия ще стане необратима. Те просто ще изчезнат.
Това, което ще имаме тогава ще са само избраните от няколко мултинационални компании сортове, които са безвкусни, бедни на полезни вещества, но издържащи дълго време в кутия, на топло и устойчиви на отрови при производството им. Това ли искаме да ядем през следващите 50 години? Не, всъщност въпросът е това ли искат да ядат нашите внуци?

Друга притеснителна тенденция, че от 2004 г. до момента, структури на Министерство на здравеопазването извършват регулярни тестове за храни (луканки, салами, вафли и т.н.) и постоянно открива такива, които нарушават закона, защото съдържат над 0.9% ГМО, а това не е отбелязано на етикета.
Информацията за тези открити закононарушения се публикува в доклади месеци или години след откриването им. Такъв контрол ли ни трябва? Едва ли. Ако сегашния полуконтрол се пренесе в среда с либерализирани ГМО, това ще означава пълен отказ от контрол. Така ще понесем всичките скрити, т.е. обявени за недоказани, вреди върху здравето на нацията.

 

Протестът

 

Поради тези и още редица други сериозни причини, организираме протест, срещу определени текстове в подготвения за приемане законопроект. Събитието ще се проведе на 13.01.2009, от 11:30 до 13:00 ч. срещу северния вход на Народното събрание.
Организациите подкрепящи протеста, срещу либерализацията на генетично-модифицираните организми са:
Активни потребители!, Екологично сдружение „За Земята”, Сдружение „Агролинк”, Коалиция „За да остане природа в България”, Българска асоциация Биопродукти, Biodiversity.bg, Фондация за биологично земеделие „Биоселена”, ОЦОСУР, Орловият кръг, Ohmypiggy.org, Коалиция „Чиста храна – честен поминък”, ПП „Зелените”.

 

Автор: moitepari.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163