EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Загадачният розов диамант

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Загадачният розов диамант

mail07:45 | 18.10.2013прегледи 1076 коментарикоментари 0


Годишните продажби на розови диаманти през 2013 година са привлекли рекорден брой оферти, превишаващи един милион долара на камък, съобщи компанията Рио Тинто (Rio Tonto) - собственик на австралийската мина Арджил, която е единствената в света за добив на розови диаманти. През 2013 година са предложени 64 диаманта - червени, розови и сини, допълни Рио Тинто, цитирана от АФП. Тези цветни диаманти са рядкост и затова те се предлагат за продан само веднъж годишно. Излагат се предварително в Сидни, Ню Йорк, Хонконг и Пърт, за да могат евентуалните клиенти да оценят тяхното качество.

Арджил Феникс, диамант 1,56 карата (1 карат тежи 0,2 грама) е един от трите червени диаманта, предложени тази година. Той бе продаден за над 2 милиона щ.д. на бижутер от Сингапур. Това го прави най-скъпият камък на един карат, добит в мината Арджил. Точната му цена не бе посочена заради споразумение за поверителност с клиента. Мината Арджил, експлоатирана от Рио Тинто в западната част на Австралия, крие повечето розови диаманти, откривани в световните недра. Особено редки са диамантите, чийто цвят клони към червено.
Арджил Дофин, друг камък, чиято цена превиши 2 милиона долара е розов диамант 2,51 карата, купен от американски търговец.

Джоузефин Джонсън, директор на отдела за розови диаманти в Рио Тинто, отбеляза големия интерес на традиционните пазари като Австралия, САЩ, Япония и Европа, но също и на нововъзникващите пазарни инкономики като Индия и Китай. Цената на един карат розов диамант може да достигне 50 пъти цената на един бял диамант.
Розовият цвят на диаманта продължава да бъде загадка. Според едно от обясненията на специалистите той може да се дължи на това, че камъкът е бил изложен едновременно на много голяма топлина и на силен натиск.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg