EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заводът при с. Яна ще преработва 410 хил. тона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заводът при с. Яна ще преработва 410 хил. тона

mail12:00 | 19.05.2014прегледи 1183 коментарикоментари 0


Строителните работи на завода за механично-биологично третиране на отпадъците в „Садината” с. Яна, край София засега вървят в график, но при неспазването му за всеки ден ще има санкции от около 200 000 лева. Санкциите са сериозни, защото това е проект с голямо значение за София, а и за България, посочи столичният кмет Фандъкова.
Проектът Изграждане на система за третиране на отпадъци на Столичната община е най-големият в България, той е с огромно значение за екологията на България, каза ръководителят на ОП „Околна среда” Спиридон Александров.

Основни цели на проекта Изграждане на система за третиране на отпадъци на Столичната община в съответствие с Директивите на ЕС и българското законодателство в сферата на управление на отпадъците и опазване на околната среда, са по-нататъшно оползотворяване на енергията от тях, предотвратяване образуването им и рециклиране, обезвреждане и депониране на отпадъците в съответствие с директива на ЕС 1999/31/EO, посочи заместник-кметът на София Мария Бояджийска.

Заводът за механично-биологично третиране (МБТ) на отпадъци, с производство на RDF – гориво на площадка „Садината” е част от проект № DIR 592113-1-9 „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на СО”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.” и заем от Европейска инвестиционна банка. Договорът за проектиране и строителство, беше сключен на 21.12.2013г. с Обединение “Актор АД- Хелектор АД” на обща стойност 213, 462 млн. лв.

Заводът ще преработва 410 000 тона отпадъци/годишно. Третирането на отпадъците ще се осъществява в рамките на 310 дни на година. Това съответства на средно дневно доставени отпадъци приблизително 1,300 т/ден. Дневното количество може да варира в зависимост от сезона, празниците и дните в седмицата, поради което приемната зона е проектирана така, че да има възможност да поема максимален приток на материали – 1500 т/дневно. В завода за МБТ ще бъдат получавани само битови и сходни на тях отпадъци (търговски отпадъци, сходни с битовите отпадъци; едри отпадъци, идващи от домакинствата). Нивото на доставките може да се повиши с 30 % спрямо дневното количество в рамките на един час. Разтоварването на колите доставящи отпадъци ще се осъществява в приемащата сграда, с цел недопускане разпространението на прах, миризма и шум.

Процесът на механично-биологично третиране ще включва следните стъпки: механично/ръчно разделяне сортиране, биологично третиране на органични отпадъци и производство на RDF гориво.

Продукти при преработката на 410 000 тона отпадъци годишно:
• Рециклирани материали - около 39 043 т/годишно (вкл. метали, пластмаси и хартия);
• RDF - около 178,462 т/годишно;
• Подобен на компост материал (CLO) - около 359 т/годишно;
• Остатъци за депониране - около 75,635 т/годишно;

Заводът за МБТ на площадка „Садината” представлява комплекс от няколко сгради плюс съпътстваща инфраструктура. Разполагането на сградите в конкретния случай произтича от последователността на технологичните операции.

Срокът за проектиране и строителство е 19 месеца, като в този срок инсталациите и съоръженията следва да бъдат въведени в експлоатация. След въвеждането на съоръжението в експлоатация изпълнителят е длъжен да докаже заложените в техническото предложение параметри.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg