EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заводът за отпадъци във Варна открит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заводът за отпадъци във Варна открит

mail18:30 | 18.06.2011прегледи 1816 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов откри официално завода за преработване на твърди битови отпадъци край Варна. Това е първата модерна цялостна инсталация от този тип у нас. Тя е планирана да оползотворява отпадъка на морската столица, както и на няколко съседни общини. Заводът бе изграден само за 3 месеца от водещата компания Recycling Bulgaria, чийто партньор е немският лидер в рециклирането Eggersmann Anlagenbau.
При откриването на завода министър-председателят получи като подарък от Recycling Bulgaria албум - „Строителите на Зелена България”. Засега в албума, който е издаден в един екземпляр, е представен единственият модерен завод за рециклиране на битови отпадъци. Пожеланието към премиера, отправено от управителя на Recycling Bulgaria инж. Стефан Стаменов, бе да попълни празните страници със съдържание за нови еко заводи.
Заводът за битови отпадъци край Варна ще използва съвременната технология за механично-биологично третиране (МБТ) на боклука. Съоръжението е с капацитет от 140 хиляди тона отпадъци годишно. Приетият боклук ще бъде разделян ръчно и автоматизирано на няколко компонента - хартия, картон, полиестер, РЕТ и полимери, цветни метали, черни метали, стъкло. Впоследствие те ще бъдат рециклирани.
До няколко месеца след отварянето на завода, Recycling Bulgaria ще надгради МБТ-системата с анаеробна инсталация (KOMPOFERM®Systems), която да оползотворява и органични отпадъци. Технологията представлява третиране на боклука в безкислородна среда чрез суха ферментация, което значително намалява разходите. При обработване на органичния боклук в анаеробна среда се отделят метанови газове, от които може да се произвежда електроенергия. От един тон биологична фракция може да бъдат извлечени 95 m3 биогаз в рамките на три седмици. По този начин инсталацията се захранва автономно, а остатъкът може да се реализира в националната електрическа мрежа. Подобна практика се прилага в много страни в Европейския съюз.
Recycling Bulgaria води преговори и с други общини за изграждането на рециклиращи заводи. Националната програма за управление на отпадъци предвижда такива да имат всички общини, в които количеството отпадъци надвишава 100 хил. тона.
Recycling Bulgaria е специализирана в разработване и доставка на технологии и цялостни решения в сферата на рециклирането както у нас, така и в Румъния и Украйна. Компанията осигурява поддръжка на доставено оборудване както и провеждане на обучения и семинари свързани с рециклирането и оползотворяването на отпадъци. Recycling Bulgaria е представител на световните компании в областта на рециклирането METSO, EGGERSMANN, STEINERT, PRESONA, ORWAK.
Повече информация за иновативни технологични решения за рециклиране на отпадъци - на уеб сайта на Recycling Bulgaria www.recycling.bg.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg