EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Заверка на документи - скоро промени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заверка на документи - скоро промени

mail17:38 | 13.11.2015прегледи 1970 коментарикоментари 0


Принципът на свободно движение в ЕС позволява на хората да живеят, работят и да започват бизнес в друга страна от ЕС, но това все още не означава, че всички бюрократични бариери са преодолени. Признаването на документи като акт за раждане или брак може да отнема време и да струва скъпо. На 12 ноември комисията по правни въпроси на ЕП одобри споразумение със Съвета за облекчаване на процедурата. Авторката на доклада на ЕП Мади Делво (С&Д, Люксембург) ни даде разяснения преди гласуването.

Как европейските граждани и бизнесът ще спечелят от новите правила?

Европейски гражданин, който отива от една страна-членка в друга, няма да трябва да представя печат за заверка (апостил) за документи, обхванати от този регламент. След две години Комисията ще предложи доклад за необходимите стъпки за облекчаване на компаниите във връзка с регламента.

Всички документи ли ще бъдат приемани без заверка?

Това важи само за документите по този регламент – документи за правен статут (за брак, за фактическо съжителство, за раждане или живот), удостоверения за местожителство, за право на гласуване или за съдимост. Предвиденият преглед на регламента ще позволи в бъдеще неговият обхват да бъде разширен в области като бизнес, образование, увреждания.

Ако властите поискат от гражданин да предостави заверен превод на документа, кой ще поеме разходите?

Регламентът създава стандартни многоезични формуляри, които ще облекчат превода на някои документи. За тези документи вече няма да се изисква превод. Таксата за формуляра няма да надвишава производствените разходи или разходите за документа, към който се прикрепя формуляра, като ще бъде взета по-ниската от двете суми.

Ще бъде ли приемано просто копие на документ като удостоверение за раждане, а не заверено копие с превод? Как властите ще бъдат сигурни, че документът е автентичен?

Просто копие няма да бъде приемано, копията ще трябва да бъдат заверявани. Но гражданинът може да поиска стандартен многоезичен формуляр, който ще бъде прикрепен към удостоверението. Така няма да се изисква нито апостил, нито заверен превод. Ако съответният орган има съмнения за валидността на документа, той може да провери автентичността му през Информационната система на вътрешния пазар.

Какво ще стане, ако една двойка, която е призната за живееща съвместно в една страна, отиде в друга страна, където такова безбрачно партньорство не съществува? Ще бъде ли признат техният документ?

Регламентът цели да облекчи признаването на формата на един административен документ, а не да валидира съдържанието. Например, ако една еднополова двойка се премести в страна-членка, където подобно съжителство не се признава, те ще могат да докажат статута си, но това няма да им даде права, които не са признати в съответната страна-членка.

Ако един човек иска да се запише в университет в друга страна, ще бъдат ли приети по облекчения ред неговите удостоверения за преминато обучение и за дипломи?

Това беше един от приоритетите на Европейския парламент, но правителствата в Съвета не ни дадоха подкрепа. В крайна сметка Комисията ще направи преценка в бъдеще дали обхватът на регламента трябва да се разшири и да включи тези документи.

Каква беше позицията на Парламента в преговорите със Съвета? Кои въпроси смятахте за особено важни?

Ние защитихме твърдо интересите на гражданите, като намалихме разходите за превод и наложихме изискване за предоставяне на информация. Въпреки опозицията от страна на Съвета това, което не бе включено на този етап в обхвата, ще бъде разгледано при прегледа на законодателството. Регламентът е първа стъпка от по-дълъг процес, чиято крайна цел би била да имаме общи административни документи в ЕС.

Източник: Европейски парламент


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888