EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Заведени осем дела за прихващания в КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заведени осем дела за прихващания в КТБ

mail13:00 | 26.05.2015прегледи 777 коментарикоментари 0


Едва осем преписки за обявяване за недействителни на прихващания, извършени в КТБ, са заведени до този момент в съда от синдиците в банката.Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в Народното събрание по време на парламентарен контрол.
Заведени са 8 дела за обявяване на относителна недействителност на прихващанията, каза Владислав Горанов и призна, че това са "твърде малко на брой" заведени дела, но в момента се подготвят и ще се входират няколкостотин преписки, които ще бъдат на стойност над 4,6 млн. лева. Казусите са много сложни материално и процесуално, ангажирани са множество юристи, обясни финансовият министър.
"Не може в условия на специален надзор, когато изрично записахме в закона, че тези прихващания могат да се оспорят, това да не бъде направено. Трябва да се направи, да бъдат атакувани и развалени в съда, ако съдът прецени. Не може един хора да са привилегировани за сметка на останалите", каза Мартин Димитров от Реформаторския блок, който повдигна въпроса към Горанов. Всички трябва да са равни пред закона и в случая да получат еднакъв процент от масата на несъстоятелността, настоя той и попита какво е направено по този въпрос и какво предстои да се случи.
"Безспорно общественият интерес е сериозно накърнен и въпросът свързан с дейността на синдиците ще бъде актуален и подходящ за всяка една сесия на парламентарен контрол. Най-простият отговор на въпроса какво е направено и какво ще бъде направено е "Всичко". Абсолютно всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността, ще бъдат атакувани, а част от тях вече са атакувани", отговори Владислав Горанов.
Над 200 кредита са обявени за предсрочно изискуеми, заведени са 8 дела за обявяване на относителна недействителност на прихващанията, каза Горанов и призна, че това са "твърде малко на брой" заведени дела, но в момента се подготвят и ще се входират няколкостотин преписки, които ще бъдат на стойност над 4,6 млн. лева.
"Макар да нямаме прецедентно право, най-важно и тежко ще бъда първото решение по едно такова дело. Вероятно след това българският съд ще действа по аналог", каза Горанов. Той добави още, че са образувани над 50 съдебни производства с искане от страна на КТБ за откриване на производство на несъстоятелност срещу синдици и над 35 други съдебни производства срещу длъжници на банката.
Постановени са над 180 броя прихващания, които ще бъдат атакувани, а част от тях вече са атакувани и има 20 производства за изпълнение срещу длъжници по реда на Закона за особените залози и по реда на изпълнението чрез съдия-изпълнител, добави Горанов. "Аз съм умерен оптимист, че се движим в правилната посока", каза Горанов.
"Може би е редно синдиците да дадат план за действие, тъй като осем оспорвания на прихващания ми се струва недостатъчно", каза в отговор Мартин Димитров и призова да бъде поискан от Фонда за гарантиране на влоговете план кога ще има дела по останалите прихващания.
Много сложни материално и процесуално са казусите, което не е аргумент за оправдание, а по-скоро заявка за това, че процесите ще бъдат още дълго обект на обществен дебат, призна Владислав Горанов. 180 са идентифицираните прихващания, за които ще се претендира за относителна недействителност. "Не мога да ви дам увереност кога ще се произнесе българският съд по отменителния иск и кога ще имаме първо произнасяне. Мога да ви уверя, че в непродължителен срок, накуп, всички тези отменителни искове ще бъдат входирани в съда", обеща финансовият министър.
За съжаление те са сложни като юридически казуси, имат своята специфика и се използва огромен капацитет от юристи, за да бъдат оформени преписките, добави той. /БГНЕС

 

 

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903