EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Забраниха продажба на кроасани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забраниха продажба на кроасани

mail10:30 | 07.08.2013прегледи 779 коментарикоментари 0


Ислямският съд Хая ал-Шария в сирийския град Алепо издаде фатва, която забранява кроасаните като символ на колониалното подтисничество.

Според сайта Huffingtonpost, който цитира Ал-Арабия, религиозното разпореждане забранява кроасаните, защото тяхната сърповидна форма била "символ на европейската победа над мюсюлманите".

Авторът на фатвата, шейх Абу Мохамед, е известен в иначе умерено ислямския град Алепо с разследванията си срещу хора за пиене на алкохол и носене на шорти и с разпорежданията, забраняващи на жените да носят грим и тесни дрехи. Съдът Хая ал-Шария е един от многото, които се появиха в Сирия след началото на гражданската война там и се предполага, че е подкрепян от ислямистката групировка Джабхад ал-Нусра, която се обяви за поддръжник на Ал Кайда, както и от още няколко бунтовнически бригади.

Твърдението, че кроасаните са религиозен символ е доста спорно, макар че в гастрономическата енциклопедия Larousse Gastronomique от 1938 пише, че сърповидната форма на печивото е в чест на будапещенските пекари, които помогнали при отблъскването на турската обсада на града през 1686. Според историци, обаче, настоящата форма на кроасаните е въведена чак през 1906. сп.Регал
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg