EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Забрана на реклами за ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забрана на реклами за ГМО

mail15:21 | 26.10.2017прегледи 6187 коментарикоментари 0


Забрана на рекламите на ГМО храни одобриха на първо четене депутатите. Новият закон предвижда, който произвежда и продава генетично модифицирана храна, ГМО за използване в храни, се наказва с глоба до 70 000 лева при повторно нарушение.

Въвежда се изрична забрана за реклама на ГМО храни и храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца, чрез реклами или други форми на търговски съобщения, в които като изпълнители участват деца или които представят деца, употребяващи тези храни, или са предназначени за детска аудитория.

Забраняват се и рекламите на храни със съставки и вещества в себе си като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

Законът урежда и търговията на храни по интернет. Въвежда се регистрация на превозните средства за храни от животински и неживотински произход. Според закона ще има публичен регистър на обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни и минерални води.

Информацията за храните на етикетите трябва да е на български език. Няма да се допуска допълнително облепване, предвиждат други текстове. Ако някой иска да пусне на пазара хранителна добавка или такава за фитнес, трябва да подаде заявление за регистрация. За всяка хранителна добавка и храна за фитнес ще се подава отделно заявление.

Законът трябва да мине на второ четене, за да бъде окончателно приет. Сега действащият закон е от 1999-а година.

 

 

 

 


Тагове: ГМО, реклама
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg