EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Забрана на късите продажби е законна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забрана на късите продажби е законна

mail17:30 | 29.01.2014прегледи 970 коментарикоментари 0


Европейският орган за ценни книжа и фондови пазари (ЕОЦКФП) има право да се намесва спешно на фондовите пазари на страните членки, за да забранява късите продажби, постанови Съдът на ЕС, цитиран от световните агенции.
Съдът отхвърли обжалване на Великобритания, внесено през 2012 година срещу това законодателство, прието в контекста на финансовата криза и целящо да се предотврати дестабилизация на пазарите заради тази практика, която може да предизвика спад на котировките.Лондон оспорваше член 28 на регламента, приет в началото на 2012 година, който дава на европейския борсов регулатор правото да се намесва спешно на финансовите пазари на страните членки, за да регламентира или забранява късите продажби. При късите продажби инвеститорите взимат назаем акции, като разчитат, че могат да ги купят отново на по-ниска цена. Съществуват и "голи" къси продажби, при които инвеститорът
продава книжа, които не притежава. При подобна масова практика това може да предизвика искания от продавача спад на котировките. Тя се смята за причина за спекулативните действия на пазарите и беше обвинявана за финансовата криза през 2008 година. Великобритания обяви, че е разочарована от решението на Съда на ЕС и че ще разгледа подробно постановлението, за да отговори на него по-късно.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg