EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Забрана за улов на есетра в Дунав

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забрана за улов на есетра в Дунав

mail15:00 | 26.01.2012прегледи 753 коментарикоментари 0


Българското правителство въведе четиригодишна забрана за улов на есетри в Дунав, като по този начин се присъедини към усилията на Румъния, която още през 2006 г. забрани улова на застрашените видове за 10 години.
“Изключително важен е фактът, че България най-накрая последва Румъния по тази наистина сериозна мярка”, коментира Веселина Кавръкова, програмен директор на WWF Дунавско-Карпатска програма в България. “Румънският мораториум влезе в сила през април 2006 г., на като се има предвид, че Дунав играе ролята на граница между двете страни, едностранната забрана не беше ефективна”, допълни тя.
Съществуващи от 200 млн. години, есетрите са надживели динозаврите, но днес повечето видове са критично застрашени, според червения списък на IUCN. В България и Румъния се срещат единствените жизнеспособни популации от диви есетри в Европейския съюз, но пет от шестте местни вида в Дунав са критично застрашени.
“Свръхуловът, стимулиран от незаконната търговия с хайвер в България и Румъния, е основната причина за тревога. Унищожаването на местообитанията, включително изграждането на водноелектрически централи и замърсяването също оказват своето негативно влияние”, допълва Веселина Кавръкова.
Хайверът е една от най-скъпите стоки, с произход от дивата природа. От дунавските есетрови риби, моруната е с най- скъп хайвер на пазара.
Хидротехническите съоръжения, като Железни врата, които се намират между Сърбия и Румъния, прекъснаха миграционния път на есетрите, което доведе до загуба на местата, където те хвърлят хайвера си. Оттам дойде и драстичното намаляване на популациите. Според Световната организация за опазване на есетрите, Дунав е единствената голяма речна система в Европа, където опазването на все още съществуващите есетри е възможно.
“Това от което имаме нужда в момента е набор от дейности, които да подкрепят есетровите популации, като например зарибяване и мониторинг на състоянието на популациите. Имаме нужда и от ефективна информационна кампания сред рибарските общности и реално прилагане на забраната за улов”, коментира Веселина Кавръкова.
“Бихме искали да видим как Румъния и България изострят вниманието на отговорните си институции към нелегалната търговия с черен хайвер и подсилват капацитета им по отношение на контрола по изпълняването на забраната и мониторинга”, допълни тя.
Дунав, като един от най-големите притоци на Черно море, е от критична важност за оцеляването на есетрите. Повечето видове живеят около устието и крайбрежните черноморски води, но се предвижват нагоре по течението на Дунав за да хвърлят хайвера си. Затова и Черноморският басейн е едн от най-важните за местообитания на есетрите .

 

 


Тагове: есетра, забрана
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg