EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Забрана за износ на ядрени отпадъци извън ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забрана за износ на ядрени отпадъци извън ЕС

mail18:30 | 23.06.2011прегледи 1432 коментарикоментари 0


Износът на ядрени отпадъци към страни извън ЕС трябва да бъде забранен, освен ако те не се изнасят за рециклиране и после обратно да се внасят в ЕС, а износът в рамките на ЕС ще бъде разрешен само на базата на двустранни споразумения, реши ЕП. Депутатите подкрепиха стриктни правила за защита на работниците, призоваха за по-голям контрол и разследващи правомощия на националните власти, както и за насърчаване на изследванията за намиране на алтернативи на дълбокото погребване на тези отпадъци, се посочва в съобщение на ЕП. Според предложението за директива, всяка държава членка трябва да изготви национални политики и програми за безопасно преработване и погребване на отработеното ядрено гориво и радиоактивни отпадъци. Страните от ЕС трябва да изготвят национални отчети и планове за управление на всички инсталации, дори и те да са вече закрити. Романа Йордан Цизел (EНП, Словения), която изготви резолюцията на ЕП, изтъкна при дебата в пленарната зала, че "Европейският парламент няколко пъти е призовавал за директива по преработването на радиоактивните отпадъци и отработено ядрено гориво, и събитията във Фукушима показаха, че сме имали основания за това. Ние сме позитивно настроени спрямо идеята за директива и искаме тази директива да бъде по-силна и ясна." Резолюцията беше приета с 489 гласа"за", 52 "против" 75 "въздържали се".

Забрана на износа за страни извън ЕС
Една от най-противоречивите точки в проектозаконодателството за депутатите беше дали да се разреши износът на ядрени отпадъци в страни извън ЕС. В заключителното гласуване, в крайна сметка те подкрепиха опцията за забрана на износа извън ЕС, за разлика от това, което беше прието от енергийната комисия на ЕП, се допълва в съобщението. Предложението на парламентарната комисия беше отхвърлено с 328 гласа "против", 311 "за" и 7 "въздържали се". Две политически групи (С&Д и AЛДE) искаха да се подкрепи първоначалното предложение на Европейската комисия всяка страна от ЕС да отговаря сама за погребването на радиоактивните отпадъци, които произвежда, като износът в рамките на ЕС да бъде разрешен само на базата на двустранни споразумения. Депутатите в крайна сметка подкрепиха предложение на С&Д да се разреши износ само за рециклиране и при условие, че после обратно се внася в ЕС. Зелените предложиха разрешаване на износа само в ЕС и то за малки количества отпадъци.

Безопасност на работниците и разследващи правомощия за националните власти
Работниците, които участват в управлението на радиоактивните отпадъци, от момента на създаването до погребването им, трябва да получат подходяща защита и обучение, настояха депутатите, като същевременно защитиха засилването на разследващите правомощия на компетентните национални власти. Те трябва да имат права да извършват "редовни оценки, разследвания и контрол на ядрената безопасност" и при необходимост да предприемат действия по прилагането им.

Изследвания върху алтернативни възможности на погребването на силно радиоактивни отпадъци
Парламентът подкрепи идеята за засилване на изследванията върху алтернативи на дълбокото погребване на тези отпадъци в земята, за разлика от предложението на ЕК, съгласно което дълбокото геоложко погребване е най-безопасната опция за силно радиоактивни отпадъци. Първоначалното предложение на Комисията беше представено през ноември 2010 година. Директивата се основава на договора Евроатом и е част от процедурата по консултация с ЕП. Съветът на министрите може да вземе своето окончателно решение само след като е получил позицията на Парламента.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037