EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Забрана за авансово плащане на търговци се обмисля

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забрана за авансово плащане на търговци се обмисля

mail08:39 | 13.08.2010прегледи 2992 коментарикоментари 0


Търговецът няма да има право да изисква и получава от потребителя авансово плащане при няколко вида договори и при определени условия.
Това става ясно от проекта за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите, публикуван на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) - www.mee.government.bg., както и на официалната страница на правителството за извършване на публични консултации - www.strategy.bg, съобщиха от икономическото ведомство.
Консултациите по проекта ще продължат до 27 август.
Измененията регламентират по-добра защита за потребителите при няколко типа договори - за разпределено във времето право на ползване на собственост; за дългосрочни ваканционни продукти; за препродажба и за замяна на първите два вида договори. При тях е забранено авансовото плащане, като според проекта за такова се класифицира и предоставянето на гаранции, блокирането на пари по сметки, изрично признаване на задължения или всяка друга насрещна престация за търговеца или за трето лице.
Промените в закона регламентират взаимоотношенията между потребител и търговец и не засягат наемните договори по Закона за задълженията и договорите. С измененията се въвеждат в българското законодателство изискванията на Директива 2008/122/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 14 януари 2009 година.
Промените в закона целят подобряване на информираността и по-добра защита на потребителите, се посочва в съобщението. Те въвеждат подробни изисквания към рекламата, преддоговорната и договорната информация, възможността за отказ от сключения договор и забрана за авансово плащане.
Потребителят ще може да се откаже от сключения договор в 14-дневен срок, като за улеснение е предвидено това да става с използването на стандартен формуляр.
Преди сключването на някой от четирите вида договори търговецът е длъжен да предостави на потребителя преддоговорна информация безвъзмездно, по ясен и разбираем начин.
Нов елемент в правната уредба е изискването преддоговорната информация, както и информацията в самия договор да бъде предоставена по избор на потребителя на един от официалните езици на ЕС. Изборът на този език е в зависимост от гражданството на потребителя или местопребиваването му, отбелязват от МИЕТ.
Разпоредбите предвиждат още, че преди сключване на някои от договорите, търговецът трябва изрично да уведоми потребителя за правото на отказ от договора, срока за упражняването му и забраната за авансово плащане.
При сключване на договор за дългосрочни ваканционни продукти, потребителят не трябва да заплаща предварително цената по договора. Плащането се извършва по предварително изготвен график за разсрочено плащане. След плащането на втората годишна вноска потребителят има право да прекрати договора без да дължи обезщетение, само с 14-дневно предизвестие, гласят други изменения в закона. 
    
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg