EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заблуди за селата в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заблуди за селата в България

mail17:45 | 19.09.2012прегледи 2106 коментарикоментари 0


В съзнанието на маркетинга селското население на страната е една хомогенна група, съставена от пенсионери и възрастни хора, които в своето лично стопанство отглеждат каквото е нужно за прехраната си и почти не харчат средства за каквито и да е стоки и услуги. Така ли е всъщност – това ли е образът на българското село или има някакви различия и особености? Агенция Ноема продължава да изследва тази тема, за да даде един малко по-различен поглед към тази група потребители, за да разберем какво се случва в този тип населени места и да оценим дали наистина хората, живеещи на село са толкова хомогенна група.
Според последното преброяване на НСИ, в България има 5047 села, от които 181 са с 0 жители. Най-много са селата с между 100 и 499 човека (почти 2000) и тези с между 1 и 99 жители (1627). Но въпреки, че като брой този тип села са 70 процента от всички, в тях живее едва около една-четвърт от цялото селско население на страната.
Макар и само 10 процента от всички села, в групата на тези с между 1000 и 2999 жители, живеят почти 40 процента от цялото селско население на страната. По принцип, в този тип населени места има поне няколко магазина и заведения. По критерия брой жители, те са напълно сравними с около една четвърт от българските градове. Това, което ги отличава е само факта, че пред името не стои град, а село.


Това наблюдение важи в още по-голяма степен за селата с над 3000 жители. Та са едва 34, но в тях живеят над 130 хиляди човека или над 6 процента от цялото селско население. Това не просто са големи села – най-голямото село в страната е с повече жители от над половината градове в България.
Как тогава да обединим тези големи села от последните две групи с тези с до 100 жители. Един и същ тип потребители ли живеят в тези типове села – хора с едни и същи възможности и достъп до стоки и услуги. Ако твърдим, че това е така, то това означава да кажем, че във Варна и в гр. Кричим потребителите са едни и същи, само защото и двете населени места са градове. Това са близо още 940 хиляди човека, които живеят в населени места с над 1000 човека. И те представляват пазар, който по наше мнение не може да бъде пренебрегван, само защото населените места са села, а не градове.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg