EUR 1.9558
USD 1.6817
CHF 1.8334
GBP 2.3182
CNY 2.6310
you tube
mobile version

Забави се поскъпването на храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забави се поскъпването на храните

mail06:55 | 13.09.2021прегледи 589 коментарикоментари 0


През отминалите пет работни дни (6 -10 септември) храните на едро са нараснали с 0.25%, като темпът на повишаване се забавя, тъй като в предходната седмица (30 август - 3 септември) поскъпването беше с 0.50%. Това показват седмичните бюлетини на ДКСБТ.

Последното поевтиняване беше в началото на юли, продължило три поредни седмици.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 10 септември е на ниво от 1.626 пункта, докато на 3 септември е бил 1.622 пункта или седмично повишение с 0.25 на сто.

В предишните седем седмици цените на едро на храните се повишаваха, съответно: с 0.50% (30 август - 3 септември), с 2.22% (23-27 август), с 2.26% (16-20 август), с 0.65% (9-13), с 1.52% (2-6), с 0.73% (26-30 юли) и с 2.39% (19-23 юли). Така общото нарастване на цените с натрупване за осемте поредни седмици е с 10.52 на сто.

Месечната равносметка

За 10 дни от началото на септември цените на храните на едро са нараснали с 0.75 на сто, а за целия август повишението е с 6.65% или общото поскъпване на храните по стоковите борси и тържищата през август и началото на септември е със 7.4 на сто.

За юли, обаче, равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

От тях става ясно, че последният спад на цените започва през първата работна седмица на юли (28 юни - 2 юли), когато храните по стоковите борси и тържищата поевтиняха с 1.47%, през следващите две (5-9 юли и 12-16 юли) цените спаднаха съответно с 2.98% и с 1.87 на сто.

През първия летен месец юни, както и през предишните два месеца - май и април, посоката на цените на храните на едро по стоковите борси и тържищата всяка седмица бе различна - две седмици поевтиняваха, две поскъпваха. Месечната равносметка за юни е средно понижение с 0.23%, за май спадът е с 2.77%, а през април храните на едро са поевтинели с 2.18 на сто.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 ноември тази година), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 3.96%, колкото и от началото на 2021 година.

На годишна база, спрямо 10 септември 2020 година, ИТЦ се е повишил с 11.29% (от 1.461 пункта), сочат обобщените данни от бюлетините на ДКСБТ.

Седмична равносметка

показва, че от 36-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са 20, без промяна в цената е един и поевтинелите са 15.

Продължава и една друга тенденция също осма поредна седмица - заедно с постоянното поскъпване намаляват ценовите разлики на храните по области. През отминалите пет работни дни (6 -10 септември) разликата между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ във всички областни центрове, е следната: най-голяма разлика от 4.72 лева има при кравето сирене (от 4.28 лв./кг в Добрич до 9.00 лв./кг в Пловдив), при кашкавала "Витоша" разликата е 4.38 лева (от 9.12 лв./кг в Русе до 13.50 лв./кг в Хасково), 3.60 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг във Велико Търново), при зрелия фасул разликата е 2.25 лева (от 2.25 лв./кг в Стара Загора до 7.50 лв./кг в Благоевград, Велико Търново и София), 2.00 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Бургас), при орза разликата е 1.61 лева (от 1.59 лв./кг до 3.20 лв./кг в Пловдив), 1.20 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.60 лв./кг в Хасково до 3.80 лв./кг в Пловдив), при брашното тип 500 разликата е 0.64 лева (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.32 лв./кг в Благоевград), 0.59 лева е разликата при захарта (от 1.06 лв./кг в Сливен до 1.65 лв./кг в Бургас) и при яйцата разликата е 0.09 лева (от 0.14 лв./броя в Шумен до 0.23 лв./броя във Враца).

При основните месни, млечни и други хранителни продукти

на седмична база има паритет - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите, като трендът е в нормални граници, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти - от минус 2.6% до плюс 1.7 на сто. Най-много е поскъпнало прясното мляко (+1.7% до 1.84 лв./литъра), следвано от пилешките кренвирши (+1.2% до 4.16 лв./кг), замразеното пиле (+0.9% до 4.54 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунк (+0.7% до 5.61 лв./кг), лещата (+0.4% до 2.58 лв./кг) и кашкавала "Витоша" (+0.3% до 11.65 лв./кг). Без промяна в цената са яйцата (0.20 лв./броя).

Най-много е поевтинял оризът (-2.6% до 2.26 лв./кг), следван от слънчогледовото олио (-1.6% до 3.17 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (-1.6% до 1.90 лв.броя), зрелия фасул (-1.3% до 3.75 лв./кг), брашното тип 500 (-0.9% до 1.06 лв./кг), захарта (-0.7% до 1.37 лв./кг), кравето сирене (-0.3% до 7.17 лв./кг) и трайният варено-пушен салам (-0.3% до 8.80 лв./кг).

На годишна база, спрямо 10 септември 2020 година, са поскъпналите всички наблюдаване от ДКСБТ месни и млечни храни на едро. Най-много е повишена цената на слънчоглеводото олио (+1.02 лева от 2.15 лв./литъра преди година), следвано от кашкавала "Витоша" (+0.86 лева от 10.79 лв./кг), замразеното пиле (+0.50 лева от 4.04 лв./кг), зрелия фасул (+0.36 лева от 4.11 лв./кг) и кравето сирене (+0.36 лева от 6.79 лв./кг).

При зеленчуците

наблюдаваните от ДКСБТ, пеобладават поскъпанлите, като трендът при тях по това време на годината е доста широк - от минус 6.3% до плюс 8.8 на сто. Най-много са поскъпнали корнишоните (+8.8% до 1.85 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (+7.5% до 1.72 лв./кг), полските домати (+6.8% до 1.42 лв./кг), зрелия кромид лук (+6.3% до 0.85 лв./кг), полските краставици (+5.4% до 1.77 лв./кг), морковите (+4.5% до 1.87 лв./кг), червения пипер (+4.5% до 1.87 лв./кг), зеления пипер (+3.5% до 1.47 лв./кг) и зелето (+3.1% до 1.00 лв./кг).

Поевтинели са само оранжерийните краставици (-6.3% до 2.07 лв./кг) и картофите (-1.4% до 0.72 лв./кг).

На годишна база всички зеленчуци са поскъпнали, като най-много са нараснали цените на оранжерийните краставици (+0.68 лева от 1.39 лв./кг към 10 септември 2020 година), следвани от червения пипер (+0.60 лева от 1.27 лв./кг), полските краставици (+0.49 лева от 1.28 лв./кг), зеления пипер (+0.41 лева от 1.06 лв./кг) и зелето (+0.36 лева от 0.64 лв./кг).

При плодовете

на седмична база преобладават, обаче, поевтинели, като за тази група храни трендът също е доста широк от минус 6.1% до плюс 8.7 на сто. ДКСБТ отчита поскъпване при ябълките (+8.7% до 1.50 лв./кг) и бананите (+1.5% до 2.06 лв./кг), а поевтинели са дините (-6.1% до 0.46 лв./кг), прасковите (-4.4% до 1.95 лв./кг) и пъпешите (-3.7% до 1.03 лв./кг).

На годишна база всички плодове са поскъпнали, като най-много е нараснала цената при прасковите (+0.54 лева от 1.41 лв./кг преди година), следавни от бананите (+0.02 лева от 2.04 лв./кг) и дините (+0.01 лева от 0.45 лв./кг).

3e-news.net


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg