EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За София не са купувани нови автобуси от 2006 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За София не са купувани нови автобуси от 2006 г.

mail15:46 | 28.04.2010прегледи 1551 коментарикоментари 0


Превозните средства на градския транспорт в София трябва спешно да бъдат подменени с нови, смятат директорите на столичните дружества за електротранспорта и автотранспорта в София. Повечето от автобусите, почти всички трамваи и тролеи са на повече от 25 години. Това коментира пред агенция Фокус директорът на общинската фирма „Столичен автотранспорт” Асен Добранов.
Такава подмяна, обаче, не се предвижда тази година, тъй като Столична община няма заложени пари за тази цел. Нови автобуси не са закупувани от 2006 г.
По думите му е необходимо всяка година да се купуват поне по 70 нови автобуса за обновяването на парка. Автобусите иначе не са опасни за пътниците, тъй като минават два пъти в годината на технически преглед.
„Купувайки 10 или 20 автобуса, не значи, че сме направили обновяване на парка. Разумното, което се прави в целия свят, е по 10 % да се обновява паркът всяка година”, каза Добранов.
Тази година общината ще закупи 30 нови тролеи и 15 трамваи – втора употреба.
Най-рано в края на август – началото на септември се очаква пет чисто нови тролеи с климатици да тръгнат по софийските улици, обясни пред агенция Фокус директорът на „Столичния електротранспорт” Евгений Ганчев. Сключеният договор за доставка на превозните средства е благодарение на кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие за общо 30 нови тролея, припомни Ганчев. В столицата в пиковите часове в момента се движат 88 тролейбуси на около 25-30 години. Така на практика ще бъде подменена една трета от тролейбусния парк. В момента тече процедура за доставка на трамваи втора употреба за тясно междурелсие. А за широко междурелсие ще бъдат доставени 15 трамвая и 15 ремаркета, за които има сключен договор и в момента се извършва доставката. За около три месеца ще бъдат доставени и ще влязат в движение. Над 30 години са 180-те трамваи, които се движат по софийските улици във пиковите часове. След въвеждането на електронното таксуване в електротранспорта приходите са се удвоили, гарантира Евгений Ганчев. Според Евгений Ганчев пътниците без билети не оказват съществено влияние на системата като цяло.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg