EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За първи път жена шеф на ЕИБ, Вестагер не успя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За първи път жена шеф на ЕИБ, Вестагер не успя

mail07:37 | 12.12.2023прегледи 493 коментарикоментари 0


Испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо ще е новият президент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), предаде ДПА, цитирана от БТА. Финансовите министри на 27-те страни членки на ЕС са се споразумели за нейното назначаване, каза в Брюксел белгийският финансов министър Винсент ван Петхем. Именно на Надя Калвиньо, която е испански финансов министър от 2018 година, се приписва заслугата за успешното преминаване на страната й по време на кризата с КОВИД-19. Испания е с едно от най-ниските равнища на инфлацията в еврозоната. Калвиньо е първата жена, която поема управлението на ЕИБ, базирана в Люксембург.

ЕИБ е институцията на ЕС, която се занимава с дългосрочно финансиране и е собственост на страните членки на блока. Ролята на банката е да финансира инвестиции, които допринасят за целите на политиката на ЕС като например устойчиви национални икономики.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер съобщи, че се връща на работа в комисията, след като изгуби надпреварата за ръководител на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). 

Съгласувано с правителството на Дания оттеглям кандидатурата си за ЕИБ, написа Вестагер в "Екс" минути преди официалното обявяване на решението Калвиньо да оглави банката. Вестагер изразява благодарност на онези, които са я подкрепили в заявката й да направи ЕИБ по-стратегическа, бърза, реформирана и адекватна.

Вестагер излезе в неплатен отпуск през септември. В съобщението тогава се уточняваше, че тя няма да работи за комисията до края на кампанията за ЕИБ.

В съобщение на банката се уточнява, че след постигнатото тази сутрин решение на европейските финансови министри в Брюксел за избора на Калвиньо се очаква гласуване в борда на директорите и в Управителния съвет на ЕИБ. Допълва се, че окончателното решение се очаква "в следващите седмици", така че новият ръководител на ЕИБ да заеме поста от 1 януари догодина.


Тагове: ЕИБ, президент
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg