EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За публичен регистър на бюджетните задължения, настоява БТПП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За публичен регистър на бюджетните задължения, настоява БТПП

mail16:00 | 02.02.2010прегледи 974 коментарикоментари 0


Българската търговско-промишлена палата /БТПП/  предлага Министерският съвет да създаде публичен регистър за задълженията на бюджета и да разработи и приеме план как да бъдат погасени тези задължения. Това става ясно от анализ на БТПП, цитиран от БТА. Като превантивна мярка се препоръчва да не се допуска министерствата и другите държавни ведомства и дружества да обявяват обществени поръчки с неосигурено финансиране, а сключваните договори за изпълнение на обществени поръчки да имат клаузи за плащане незабавно след приемането на доставката или услугата.
Според БТПП отбелязаният през последните два - три месеца икономически напредък може многократно да се мултиплицира, ако антикризисните мерки на държавата се насочат към няколко конкретни сфери. От Палатата настояват да се погасят натрупаните забавени бюджетни плащания по линия на възстановяване на ДДС, изразходвани средства по европейски проекти и програми и възнаграждения по изпълнени договори за обществени поръчки.
Необходимо е още да се повиши прозрачността, целесъобразността на изразходване и степента на усвояване на средствата от европейските фондове. От БТПП предлагат в този смисъл в работата на оценителните комисии да бъдат включени и представители на национално признатите работодателски организации, а в Комитета за наблюдение броят им да се изравни с този на останалите членове.
Членовете на БТПП имат конкретни предложения и по отношение на Оперативна програма "Конкурентоспособност". С цел преодоляване на изоставането в програмата е уместно:
• тръжните документи и процедури да се стандартизират, за да се скъсят
• сроковете за разглеждане и потвърждение на документите;
• да се предостави възможност за представяне на запис на заповед за размера на авансовото плащане вместо банкова гаранция;
• на малките и средни предприятия да се предостави приоритетна възможности да кандидатстват по тази оперативна програма за участие в панаири и изложения.
От палатата настояват и за предприемане на конкретни мерки за подобряване на административното обслужване, за ограничаване и облекчаване на регулативните режими.
От БТПП искат също да се повиши прозрачността на процедурата за възлагане на обществени поръчки, чрез изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, като в комисиите за оценка по възлагане на обществена поръчка задължително да се включват представители на браншовите организации.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg