EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

За нови изтребители са нужни 800 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За нови изтребители са нужни 800 млн.евро

mail07:01 | 05.10.2015прегледи 2738 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

1-ви октомври бе драматичен ден за командира на ВВС ген. Румен Радев. Първо той подаде оставка, три часа по-късно я оттегли след среща с премиера Борисов и договорено увеличение на бюджета на ВВС с 80 млн. лв. Това съобщава правителствената информационна служба. Два дни бивши министри на отбраната Бойко Ноев, Аню Анев, Ангел Найденов, Михо Михов, бивш шеф на ГЩ, както и ръководител на ВВС, зам.министри и т.н. казват, че българската военна авиация е в колапс, защото са й останали на въоръжение 4 бойни изтребители, а пред пролетта ще бъдат само 2. Тези политици, а и много като тях,  знаят за проблемите на ВВС повече от едно десетилетие, но така и не се решава проблемът за тази голяма военна сделка – купуване на ескадрила изтребители.

Хронология за евентуална покупка на изтребители 2004-2015
След 2004 година - а именно след приемане на страната в НАТО, България периодично обявява търгове за доставка на бойни самолети, но впоследствие ги отменя. Последният конкурс бе през септември 2009 година, но по-късно прекратен заради липса на финансиране.
Известно е, че нови изтребители трябва да заменят остарелите МиГ 21 и МиГ-29 съветско производство, като за момента България разполага на книга с 16 бойни самолета.
Според ВВС обаче ресурсът на МиГ 21 изтече през 2012 година.
По време на предишните търгове България обяви, че възнамерява да похарчи за покупка на самолети не повече от 1 млрд. долара.
Финансовите затруднения на Министерство на отбраната силно ограничат модернизацията на българската армия, стана ясно още преди години, когато военен министър бе Аню Ангелов – 2009-2013 година. Тогава се лансира и идеята за закупуване на изтребители втора ръка.
През 2005-2006 година бе обявено, че ВВС се нуждае от една ескадрила изтребители /12-16 самолета/, като стойността на поръчката тогава се оценяваше на 800 млн.евро.

Още преди десет години към конкурса интерес проявиха най-големите производители на авиационна техника, като предлагаха различни модели - Rafale на френската DA, шведския изтребител Gripen на компанията SAAB, Eurofighter на европейския консорциум ЕАDS, американските F-16 на Lockheed Martin, както и различни бойни модификации на Boeing.
От тях единствено LM предложи изтребители втора употреба, останалите оферираха относително нови продукти, като най-приемливата като сума бе тази за шведските изтребители. При това договорът предвиждаше специална офсетна програма.
Към този момент нямаме никакво движение по най-голямата военна сделка в Българската армия, а необходимостта от нея е ясна на всички.
Да видим какво ще се направи с 80 млн.лв., които се оказаха важни за командира на ВВС.

Мнения

Михо Михов:Незабавна процедура по покупка на изтребители:

Трябва незабавно да се пристъпи към процедура по закупуване на нов многоцелеви изтребител, наред с това да се реши въпроса с ремонта и възстановяването на летателната годност на изтребителите МиГ 29. Това коментира пред „Фокус“ председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов,  бивш началник на Генералния щаб и бивш командващ ВВС.„Няма нищо лошо Полша да се окаже спасение за военната авиация, ние имаме дългогодишни традиции с полската страна, там са се обучавали наши пилоти и инженери. Въпросът е доколко е безопасно по отношение на лицензирането и колко системно полската промишленост ще бъде поддържана с резервни части“, отбеляза генералът.Той бе категоричен, че не възразява Полша да ремонтира изтребителите, но отбеляза, че това не трябва да става за сметка на авиацията, в случай че договорът не сработи. „ Не бива така лесно да се демонстрира скъсването с руския военно– промишлен комплекс, поради това, че сме съюзници на НАТО. Днес ли се сетихме за това, откога пледираме за нов самолет, 20 години говорим за него“, отбеляза Михо Михов. Той заяви, че събитията, които се разиграха около оставката на командира на ВВС ген. -майор Румен Радев, макар и с елемент на провокация са били полезни.Той бе категоричен, че България е в състояние да стабилизира военната си авиация и да продължи да участва в интегрираната система на НАТО. За да се случи това обаче, трябват много сили и средства, но и политически компромиси. Той коментира още, че от гледна точка на народопсихологията и историческата ни обремененост не е приемливо турски изтребители да охраняват нашето въздушно пространство.

 

Владислав Горанов:Имаме ангажименти към НАТО

Имаме ангажименти към НАТО, които трябва да следваме, и военният бюджет ще бъде вдигнат, коментира министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в кулоарите на парламента. Не е сигурно дали ще можем да постигнем това, което се иска от нашите партньори, но посоката ще бъде такава, посочи министърът и припомни, че дискусията за бюджета тепърва предстои.
Не съм сигурен, че ще решим казуса с изтребителите по начина, в който се представя като стратегия за осигуряване на над милиард, необходим за чисто нови изтребители, коментира Горанов в отговор на въпрос. Той посочи, че тази сума е твърде голяма и трябва задълбочен дебат в правителството. Едва ли ще можем следващата година да осигурим такъв голям ресурс, знаете състоянието на фиска, отбеляза министърът. Ако попитаме хората дали някои социални проблеми трябва да се решат, или да се купят нови изтребители, не знам кой ще е правилният отговор, допълни той. Горанов отбеляза още, че сме в много напреднал етап за подписване на споразумение за ремонт на съществуващата такава техника.

Преди броени дни Конституционният съд потвърди посредническия договор с четири банки, с които България работи по поемането на външен дълг. Договорът за емитирането на облигации до 8 млрд. евро за три години беше оспорен от 48 народни представители като противоконституционен, но се оказа законен.

На фона на тези суми е повече от неубедително оправданието на премиера Борисов, че няма средства за закупуване на нови изтребители. Впрочем в сряда МС прие решение, с което се преструктурират до 2024 г. разходите за отбрана от сегашното им съотношение 73:21:6 (разходи за личен състав, текуща издръжка и капиталови разходи) на съотношение 60:20:20. Това означава, че разходите за техника се увеличават с 14%. Това решение на МС  отразява средните норми за страните от ЕС, а постигането на 20% капиталови разходи е в съответствие с Декларацията от Уелс. С този акт правителството отмени РМС №690 от 3 октомври 2014 г. за одобряване на национална програма „България в НАТО и в европейската отбрана – 2020“.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg