EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За какво ще се използват 160 млн.евро от ЕК?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За какво ще се използват 160 млн.евро от ЕК?

mail06:10 | 29.09.2016прегледи 1054 коментарикоментари 0


Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи на пресконференция в МС, че помощта на ЕК, предоставена на България във връзка с овладяване на ситуацията с миграционния натиск и защитата на нашите граници, е прецедент в европейската практика. Средствата са в рамките на фондовете "Вътрешна сигурност", "Убежище, миграция и интеграция" и ни дават възможност да укрепим, засилим и модернизираме силите, с които охраняваме границата, допълни министърът, като отбеляза, че това е изключителен жест и израз на разбиране на Европа и ярка проява на европейска солидарност.
От 160 млн. евро - 124 млн. евро, са за мерки за подобряване на охраната на границата, около 12 на сто са за мерки за бежанците или нелегалните мигранти, които вече са в България, и тази подкрепа е в допълнение към други евросредства - 50 млн. евро и 8 млн. евро, отпуснати преди на страната. Така общата сума, с която ЕК ни помага, е близо 220 млн. евро. Към това трябва да се добави помощта от 150 служители на "Фронтекс" и самолет за гранично наблюдение от Словакия, които вече са тук, допълни министърът.
До 9 на сто от сумата е, за да се справим с евентуален бъдещ натиск, което означава да разполагаме с ресурс при по-засилен миграционен натиск, ако Турция допусне навлизане на по-голям брой мигранти през границата ни, отбеляза министър Бъчварова.
Тя напомни, че по еврорегламент от тези пари не може да се финансира изграждането на огради и пътища, а средствата трябва да се изразходват за не повече от 12 месеца. Бъчварова информира, че вече са изпратени пет апликационни форми, предстои и да се представи шеста за около 4 млн. евро, като някои от първоначално предложените мерки не са били одобрени в пълния им обем. Ще се промени апликационната форма за покупка на кораб, защото тя не може да се изпълни за 12 месеца и на нейно място ще се предложи друго оборудване за охрана на границите - най-вероятно видеосистеми. Министърът съобщи, че парите за одобрените проекти ще дойдат до дни, а разходите по мерките, отпуснати от двата фонда, се признават от 2 октомври.
Бъчварова съобщи, че вчера с писмо от еврокомисаря по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос е получена информация, че част от средствата веднага ще бъдат изплатени с авансово плащане на 70 на сто от общата сума. Сред по-големите разходи за гранична охрана са покупка на 420 автомобила с висока проходимост на жандармерията, граничната полиция и полицията, за развиване на интегрираната система по границата с Турция, която ще ни позволи да увеличим със 100 километра допълните сензорни системи. Предвиждат се 5,6 млн. евро за текущи разходи за специализираната операция по българско-турската граница, в която участват близо 700 военни, полиция, граничари и жандармерия, в допълнение към други близо 6 млн. евро, отпуснати по-рано тази година.
Ще бъде купено и оборудване на един хеликоптер със системи за наблюдения на границата. Издръжката на бежанците и нелегалните ще е за 14 млн. евро и тя е за персонал, храна, превод, медицинска и психологическа помощ за домовете на Агенцията за бежанците и дирекцията "Миграция". 5 млн. евро са за преместване в нов дом на един от домовете от София, като ще се търси място, което да не е почти в центъра на столицата. 2 млн. евро ще са за доброволно връщане на 1000 бежанци в страните, от които са дошли, 15 млн. евро са за три кризисни центъра от затворен тип - за фургони и издръжката им за 4 месеца, каза министърът. Тя съобщи, че не се създават нови центрове, за да приемем повече бежанци, а се създават условия за изграждане на площадки и на необходимата инфраструктура към тях и ограда, ако са засили мигрантският поток. Целта е да може да се реагира спешно и да се настаняват хората там във фургони, които ще се купят. Центрове може да се разгръщат за определен период, след това да бъдат закривани, с което няма да се промени ситуацията в населените места.
Министърът информира, че се търсят места, които да са най-подходящи и да не създават допълнителни проблеми на населението. Това са центрове от затворен тип, с по-стриктна охрана, по-строги правила за пребиваване, с което ще се осигури по-голямо спокойствие за хората, заяви министърът. В отговор на въпрос министър Бъчварова каза, че не може да обяви населените места, защото няма окончателно решение. Това, което привлича нашето внимание, е по цялата дължина на българско-турската граница в съответните области, търсят се места, отдалечени от населените места и които може да се охраняват, изтъкна министърът. Тя изрази надежда скоро да станат ясни местата и подчерта, че става въпрос за определяне на площадки, до които да има канализация, топла вода и ограда, на които евентуално, при засилен миграционен натиск, да могат да бъдат разположени фургони.

Безпрецедентна е помощта на ЕС от 160 милиона евро за България, защото от 2013 г. до този момент бяхме получили по-малко от 20 милиона евро. Това каза по време на среща с журналисти в Брюксел евродепутатът Емил Радев.  По думите му голяма част от тези пари са по Фонд „Сигурност” и те ще отидат за укрепване на границата ни с Турция и не само с нея, а и за другата вътрешна граница със Сърбия. „Ние трябва тотално да затворим пътя през България, което значи, че трябва да затворим и двете граници, за да не минават през едната и да стигат до другата”, каза Радев. Той коментира появилите се спекулации, че Европа не е отпуснала пари за ограда, като посочи, че такива пари не са ѝ искани. „Около 20 милиона евро ще отидат за изграждане на сензорна система по границата. Това ще ни даде възможност във всеки един момент, когато има посегателство върху оградата и опит за преминаване й, да могат да бъдат известени "Гранична полиция" и да се реагира много бързо. Една малка част от тези пари отиват по Фонд „Миграция”, за да можем да ремонтираме сегашните лагери и те да се превърнат в затворен тип, защото виждаме, че имаме много големи проблеми”, каза Радев. България няма да става приемен център за повече мигранти. Ние правим всичко възможно да затворим границата и призивът на премиера беше да се затворят така границите и да влизат само през КПП-та, които работят в България”, каза Емил Радев. По думите му само тези, които твърдят, че са мигранти, ще преминават от там.

2 милиона евро са за доброволно връщане на бежанци в страните, откъдето са дошли.

източници:БТА, Радио Фокус


Тагове: ЕК, средства
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153