EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За какво си говориха Борисов & Меркел?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За какво си говориха Борисов & Меркел?

mail06:55 | 08.06.2017прегледи 1257 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Ето за какво обсъдиха двамата лидери, по думите на Борисов:

С федералния канцлер Ангела Меркел обсъдихме различни теми от глобален и регионален мащаб. Сред тях бе и финансово-икономическото състояние на страната ни – ние спазваме правилата относно дефицит, дълг, безработица. Мисля, че сме за пример в момента. Ще направим необходимото и ще положим усилия България да е на „първа скорост”. Както и канцлерът каза – заслужаваме го, полагаме усилия, правим необходимото това да се случи и на фона на много други държави мисля, че сме се справили нелошо. Днес излезе и новата статистика на НСИ за 3,5% ръст на икономиката. Скоро отново ще сме в Берлин и ще продължим разговорите с финансовия министър Шойбле по темата за влизането в „чакалнята” на Еврозоната, механизма на обменните курсове ERM II. Сред положителните страни от този процес би било потенциално намаляване на лихвите по кредитите, би било изключително добре и за инвеститори от страни като Германия. Много още може да се желае, много повече и в реформите, които правим, затова продължаваме да работим усилено.

БТА съобщи: 

Ценим високо усилията на България, която още не е член на Шенген и въпреки това контролира българско-турската граница много ясно и пази външната граница на Европейския съюз. България заслужава нашата признателност, заяви федералният канцлер на Германия Ангела Меркел след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов във Федералното канцлерство в Берлин, се казва в съобщение на сайта на Министерски съвет.  Тя поздрави страната ни за постигнатите успехи по отношение на борбата с трафика на мигранти и подчерта, че България е подобрила опазването на границата с Турция. "Това е голяма отговорност и тежест за България и в този смисъл искаме страната ви да стане член на Шенген", коментира Меркел.
    Според германския канцлер България има важна роля за стабилността в региона на Западните Балкани. "Ще дадем надежда за перспектива и ще подкрепим тези страни, тъй като другите политически партньори също са заинтересовани да имаме добри отношения. Ясно искаме да се разбере, че подкрепата ни към Западните Балкани няма да се промени", подчерта тя.
     Ангела Меркел акцентира също на готовността на страната й да подкрепи България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС в началото на 2018 г., а премиерът Борисов изтъкна възможностите, които председателството дава, за активизиране на процеса по присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.
     "Благодарение на своето географско положение и предстоящото си председателство на ЕС през следващата година България би могла да направи много неща, с които да подпомогнем Балканите. Това съвпада и с плановете на Берлин. Искаме да дадем европейска перспектива на обикновените хора на Балканите", отбеляза министър-председателят.
    Той посочи още, че ще положи усилия за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. "Ще използвам влиянието, което имам, за да кажа своето мнение. Ние трябва с нашия съсед да се опитаме да нормализираме отношенията", отбеляза министър-председателят Борисов и допълни, че е запознал федералния канцлер с предстоящата си визита в Турция, по време на която ще проведе разговори с президента Ердоган и с премиера Йълдъръм.
    На срещата си днес Меркел и Борисов обсъдиха проекта за създаване на система за обща европейска отбрана и консолидация по темата сигурност. "Необходима е консолидация на тема сигурност - не само в борбата с тероризма и вътрешната сигурност, но и като глобална заплаха. Това е една моя мечта - ЕС да бъде колективен член на НАТО", посочи министър-председателят, като подчерта, че акцент в разговорите е била и борбата с тероризма.
    Канцлерът Меркел изтъкна, че двете страни ще работят за разширяване на двустранните отношения. "Нашите двустранни отношения са много добри, много интензивни, с добри икономически връзки и ще помислим как да ги разширим", каза тя и допълни, че за германските фирми е добра инвестиция в бъдещето да се ангажират с икономическите отношения с България.
    Меркел отбеляза още, че е използвала срещата, за да поздрави лично Борисов за избирането му начело на новото правителство в България и изрази задоволство, че съвместната им работа ще продължи и в бъдеще. "Във ваше лице и в лицето на Германия приемаме това като топло отношение към българския народ за усилията, които полагаме за опазване на границата с Турция, и че сме надежден съюзник на ЕС", посочи Борисов.
    Премиерът Борисов е представил развитието на енергийните проекти в България и преди всичко на проекта за европейски газов хъб "Балкан". Борисов заяви също така, че българското правителство ще продължи активно да работи за влизането на страната ни в ERM II. "Ще положим всички усилия и ще направим всичко необходимо България да е на първа скорост в Европейския съюз. Заслужаваме го", добави той.


Тагове: Борисов, Меркел
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145