EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За икономическия популизъм

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За икономическия популизъм

mail11:42 | 19.08.2010прегледи 798 коментарикоментари 0



Блогът за икономика, Георги Ангелов

В своя статия  Валери Найденов ни препоръчва да отменим всички смислени реформи от последните години – с цел да излезем от кризата. Плоският данък, валутният борд и оттеглянето на държавата от икономиката били проблемът на нашата икономика. Само да ги махнем и всичко ще се оправи.

Да, ама не. И това лесно може да се докаже дори от българския опит. През 90-те години на ХХ век нямаше валутен борд, държавата владееше цялата икономика и данъците бяха високи и прогресивни. Ако Валери Найденов (ВН) беше прав, то през 90-те години България трябваше да бъде икономическо чудо. Само че, точно тогава България беше икономическо бедствие – почти цяло десетилетие постоянна стагнация и криза, завършила с тотален крах на икономиката и финансите, вкл. хиперинфлация. Т.е. Валери Найденов не е прав.

Отменянето на малкото смислени реформи няма да ни помогне да вървим напред. Всъщност, за да вървим напред, трябва да се направят още смислени реформи.

 

Обърнете внимание и на следните твърдения:

- България щяла да има най-дългата криза в Европа и в света, защото няма потребление

Интересно дали ВН знае за съществуването на една страна, намираща се южно от България, известна под името Гърция? А дали е наясно, че точно тази страна следваше неговите кейнсиански схващания за икономиката (раздуване на бюджетните дефицити за стимулиране на потреблението) и точно затова фалира, което удължава все повече кризата там

- плоският данък вредял на икономиката

Едва ли не, според ВН, въвеждането на плоския данък е създало кризата в България, защото точно след това спрели чуждите инвестиции. Това лесно може да се отхвърли – първо, защото кризата започна далеч след въвеждането на плоския данък и то започна от външното търсене, което едва ли се влияе от данъчното облагане в България. Второ, други страни не въведоха плосък данък и също бяха ударени от кризата.

А че ВН дори не знае кои страни са въвели плосък данък, оставям без коментар. Във всеки случай, историята не ни показва случаи на страни, които са постигнали просперитет с високи данъци. Просперитет с ниски данъци, обаче, са постигнали много страни.

- износът не бил от значение – но трябва да девалвираме, за да има износ

"Хвалбите с износа не струват и 5 стотинки." казва ВН. Няма значение, че износът расте – важно е потреблението. Това е в началото на статията. После, обаче, става друго: трябва да премахнем валутния борд, за да девалвираме и да подпомогнем износа, казва ВН.

Разбирам, че човек може да не разбира от икономика – но поне трябва да има някаква логика в това, което говори. Ако износът е важен и износът расте при валутен борд, значи валутният борд си е ОК. Защо да го махаме? Да не говорим, че през 90-те години постоянните девалвации не доведоха до голям износ. В момента износът е в пъти по-голям, точно заради валутната стабилност и липсата на девалвации.

- в публичните услуги и естествените монополи паричните потоци са гарантирани и чужденците източват печалбите

Хайде да видим държавната Топлофикация дали има гарантирани парични потоци? Всъщност има половин милиард несъбрани вземания. Или държавното БДЖ? А държавната енергетика, да не би чужденци да са и собственици, че постоянно вдига цената на тока? А Булгаргаз не е ли държавен? Практически, няма пример на добре работеща държавна фирма. Не само сега, но и исторически.

През 90-те години цялата икономика беше държавна. Тогава управлението на държавните компании беше толкова калпаво, че цялата икономика фалира. Нямаше чужди и частни собственици – и в резултат всъщност нямаше никакви печалби, никакви инвестиции, никакво развитие. Сега ВН иска отново да се върнем в онова време, сякаш тогава е било много хубаво. За повечето българи, не беше добро време.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg