EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

За 63% от българите дървата са основно енергийно средство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За 63% от българите дървата са основно енергийно средство

mail12:14 | 12.01.2010прегледи 442 коментарикоментари 0


Над 40 % от българските граждани изразяват готовност да съкратят разходите си за електроенергия с цел по - икономично потребление, сочат данни от проучване на Центъра за изследване на демокрацията , цитирано от руският сайт К2Капитал. Само 13 % от домакинствата са склонни да платят повече за екологична енергия. Едва 5 % от анкетираните предприемат реални действия при използване на възобновяеми източници на енергетика.
Българските домакинства не са готови да увеличат дела на възобновяемите източници на енергия, смята експертът Добромир Христов, цитиран от електронното издание. Според него това косвено е свързано с нивото на доходите, тъй като хората с по- ниски доходи използват по- евтина и не толкова екологична енергия.
63 % от българското население използва дърва за отопление като основно енергийно средство. Това важи предимно за по - малките населени места, отбелязва изданието.
По- голямата част от използваните в България електроуреди имат висок разход на електроенергия, а относително ниската цена на тока е сред причините, за големия разход на енергия в България, добавя още Добромир Христов.
В същото време слънчевата енергия, която не е проблем да бъде произвеждана в страната, почти не се използва.
Единствено вятърната енергия намира в последно време приложение в страната. Ако бъдат реализирани всички поети от държавата ангажименти за енергийна ефективност, е възможно да има дори излишък на енергия в страната, сочат данните от проучването на Центъра за изследване на демокрацията.
Намеренията на България е занапред да бъде енергиен център на Балканите, предоставяйки значителна част от произвежданата енергия зад граница.
Няколко големи проекта, като строителството на газопровода „Набуко”, нефтопровода „Бургас - Александруполис” и новата АЕЦ в Белене, ще помогнат за запазването на тази позиция, смятат авторите на изследването.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg