EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За 10 месеца фалит на 48 кравеферми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За 10 месеца фалит на 48 кравеферми

mail08:05 | 23.11.2023прегледи 512 коментарикоментари 0


Само за последните 10 месеца са фалирали 48 кравеферми, а преработката на мляко за последните четири месеца у нас  е спаднала с 13 000 тона. Това показва статистиката на браншови организации в животновъдството, които за пореден път ще алармират за проблемите в сектора и ще представят искания за финансово подпомагане от държавата.

"Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство". За това настояват няколко земеделски организации.  Преди месец същите организации отправиха финансови  претенции към ресорното министерство и предупредиха, че ако не бъдат изпълнени, следват искания за оставка на земеделския министър и протести, които според предварителните планове трябваше да бъдат в деня на изборите . 

Протести по изборите нямаше, а  месец по –късно браншовиците отново алармират, че нито едно от исканията им не е изпълнено, а издръжката на стопанствата става  все по-рудна.

Те дават и пример – ако годишните приходи от една крава са 5 хил. лв., годишните разходи за нея са двойно по-високи - 10 000. Същевременно през настоящата година нашите фермери получават 30% по ниско подпомагане в сравнение с периода до 2023 година, твърдят те.  

И предупреждават, че унищожаването на говедовъдството и зеленчукопроизводството означава дефицит на млечни продукти и зеленчуци, вдигане на цените им и ограничаване в консумацията на мляко и зеленчуци от децата и възрастните хора.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg