EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За 1 лв. такса се плаща 6 лв. за банков превод

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За 1 лв. такса се плаща 6 лв. за банков превод

mail10:51 | 09.01.2010прегледи 3505 коментарикоментари 0


Независимо дали ще вадите удостоверение или ще плащате глоби, осигуровки и данъци, задължително трябва да преведете парите по банков път, съветва deltanews.bg
В някои случаи обаче се оказва, че банките вземат тройно повече пари за превод отколкото е самото плащане.
Например, ако трябва да внесете 1 лв. държавна такса или данък за някоя малка нива в провинцията, повечето банки ще ви вземат двойно и дори тройно повече пари за самия превод. Причината е, че финансовите институции винаги слагат задължителна минимална такса за услугата, която е между 3 и 6 лв.

Ако пък трябва да извадите две различни удостоверения от една държавна институция не можете да минете с един банков превод, а задължително трябва да са два отделни. Тогава и банката ви таксува два пъти.
Това обаче няма как да се избегне защото от години се приемат плащания само по банков път, а всички държавни институции като Национална агенция по приходите, Национален осигурителен институт, КАТ, съдилища и т.н. отдавна си избраха банки, които ги обслужват.

За НАП-София например всички данъци и осигурителни вноски се плащат в СИбанк. Обслужващата банка на НАП за Варна, Пловдив, Плевен, Ловеч, Велико Търново и някои по-малки градове е Инвестбанк, а Райфайзенбанк е за София-област, Бургас, Благоевград и др. Уникредит Булбанк е в района на Сливен. Глобите и удостоверенията в КАТ също минават през СИбанк. Така банките съвсем законно свалят по няколко кожи от потребителите и печелят милиони, а държавата не прави нищо за да защити гражданите.

Финансови експерти смятат, че трезорите трябва да намалят до минимум размерът на таксите за преводи към държавни институции, защото след като са спечелили конкурс да ги обслужват имат много по-големи приходи. Според тях един от начините да се спре с кожодерството е държавата да сложи таван на банковите такси когато преводите са към държавни институции.
Банките събират и редица други такси. Например у нас повечето финансови институции все още таксуват потребителите когато теглят пари от банкомат на същата банка и сумите са между 0.15 лв и 0.60 лв. А при теглене от банкомат на чужда банка дори стигат до левче. Така, ако например теглите 10 пъти в месеца малки суми, ще ви излезе с до 10 лв. по-скъпо. Затова експертите съветват да се ходи до банкомата по-рядко, но да се теглят по-големи суми.

50 лв. за банкова референция

Повечето българи имат кредити, но след като заемът е погасен е препоръчително да се извади банкова референция/удостоверение, че вече не дължите нищо на банката. Въпреки, че става въпрос за един лист с няколко реда текст, подпис и печат, цените на този документ са между 10 и 50 лв. в различните банки.

Експертите съветват:

При теглене на пари от банкомат

Клиентите да свеждат до минимум броят на транзакциите, особено, ако са от чужд банкомат. При подобни тегления таксите са значително по-високи;

Когато се теглят суми от банкомат, по възможност да са по-големи. Честото теглене на малки суми увеличава броя на транзакциите, а от там и нарастване на разходите;

Клиентите добре да проучват таксите за теглене на пари, ако използват картата извън България. По правило тези такси са многократно по-високи от тези в страната и в комбинация от казаното по-горе може да се окажат съществен разход.

При превод на суми

Ако се налагат чести преводи, да се открие сметка. Преводите от сметка към сметка са по-евтини;

Добре е, когато се превеждат суми, ако е възможно да се посети самата банка, в която трябва да се преведат сумите. Преводът от банка А например в банка Б е по-скъп, отколкото, ако се посети самата банка Б и се преведе сумата;

Да се правят по възможност преводи на относително по-големи суми (когато те са част от по-голяма сума, която трябва да се преведе). Колкото по-малко на брой превода се реализират, толкова разходите ще бъдат по-малки. Превеждането на малки суми е нерентабилно, защото винаги има минимален размер такса, който трябва да се плати.

При издаване на удостоверения за липса на задължения / референции

Таксата при издаване на това удостоверение в много от случите варира в зависимост от статута на клиента в обслужващата го банка. Така например, ако той е бил лоялен клиент тази такса може да се окаже с по-нисък размер и дори да отсъства, заключава изданието.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4191