EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

За & против мораториум върху износа на дървесина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За & против мораториум върху износа на дървесина

mail13:10 | 27.02.2015прегледи 1509 коментарикоментари 0


Парламентарната комисия по земеделие реши да бъде наложен тримесечен мораториум върху износа на дървесина. Забраната ще бъде въведена от 6-и април и ще важи както за страни от Европейския съюз, така и извън него. През трите месеца на забраната трябва да бъдат изработени законодателни промени, които да подобрят контрола върху незаконната сеч. Депутатите решиха да наложат мораториум въпреки становището на ресорното министерство, че това няма да реши проблема с бракониерската сеч. Решението на земеделската комисия трябва да получи одобрението и на пленарната зала.
Ето какво коментира по този повод в интервю за БНР инж. Иван Пенков, председател на Асоциацията на горските фирми:
Тези мерки са кратки и няма да могат да решат проблема. Въпросът трябва да се реши законодателно. Това е крайна мярка, която ще се отрази на бизнеса. С нея могат да се нарушат принципите на пазарната икономика и дългосрочното планиране. Освен това ще се отрази зле на бизнеса и то на онези фирми, които имат търговски връзки с компании от ЕС. Убеден съм, че ще има компании, които ще тръгнат да търсят правата си по съдебен ред. И компаниите ще спечелят, когато представят своите контракции и неизпълнения. Мярката ще бъде с нулев ефект, фаталното е, че се нарушават връзките на производство и реализация на дървесината. А, когато се нарушат тези връзки, трудно може пак да тръгне. Цената на дървесината е изключително ниска и не очаквам да падне още. Фирмите нямат желание да изнасят, особено тези в производството на дървесината. По този начин ги вкарваме "на тъмно".
Пенков прогнозира, че след тези три месеца на забрана нищо няма да се случи, ще се направят някои козметични промени в Закона. Той смята, че Агенцията по горите трябва да излезе от Министерството на земеделието и да бъде самостоятелна агенция към Министерския съвет.

От своя страна председателят на земеделската комисия в Народното събрание Румен Христов заяви в предаването "Преди всички", че целта, която се търси в момента, е да се отговори на високия обществен интерес по темата за незаконната сеч.
Другата цел е да се даде стимул Министерството на земеделието да седне заедно с браншовите организации и да помисли какви да бъдат промените в Закона за горите. В условия на пазарна икономика с непазарни механизми кой знае какви ефекти няма да има, но мярката има възпиращ, възпитателен ефект. Темата за незаконната сеч е много важна, от друга страна, съобщеното от МЗ показва, че нещата не са толкова драстични. Приказките за 2-3 милиона куб. метра не са верни. В южните съседни държави дървесината е с по-висока цена, защото там горите са по-малко. Не е и вярно, че българската цена на дървесината е по-ниска. Ние трябва да намерим начин да обясним в Брюксел, че има вътрешно напрежение и проблеми и те трябва да бъдат решени. Големият проблем за мен е, че много групи добиват дървесина за отопление. Тази масова сеч, за която се говори, с камиони, багери и т.н. – я няма. Такива големи обеми, за които се говори, не може да бъде изнесена. Но, когато изкривяваме пазарните механизми, може би ще има някакво отражение. Но за три месеца да се складира толкова дървесина... още повече, че сега не е активният сезон.
Важните неща, които трябва да се направят, според Христов са:
Първо, законодателни промени. Народни представители от различни групи ще внесем обединени предложения. Министерството на земеделието също има предложения, чакаме анализ от МЗ на това по какъв начин се отрази Законът от 2012-а, предстои и промяна на подзаконови нормативни актове.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg