EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Жозеф Дол подкрепи Борисов за премиер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жозеф Дол подкрепи Борисов за премиер

mail13:07 | 29.10.2014прегледи 697 коментарикоментари 0


Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол се срещна в Народното събрание с лидерите на ГЕРБ, на Реформаторския блок, на БСП и на АБВ. Срещата с ГЕРБ и Реформаторския блок беше обща. След нея лидерите на реформаторите отказаха коментар, а Бойко Борисов излезе видимо ядосан и затръшна вратата след себе си, като също отказа коментар, предаде репортер на БНР.

Трябва да се състави правителство в център-дясно, каза Жозеф Дол след срещите.

Исках да се срещна с всички партии, с които работим в момента, за да ги изслушам. /…/ След тези разговори с лидерите на партиите наистина трябва да се състави правителство с министър-председател Бойко Борисов – едно правителство център-дясно, правителство, което ще работи по програма, която те съвместно ще съставят, винаги в спазване на ценностите ни и за да може да се развива България в икономически и социален аспект и в Европа, разбира се. Трябва отговорността на Европа към България да се завърне бързо, за да може и европейските фондове бързо да стигнат до България отново. Бойко Борисов е човек, с който ние досега сме работили много добре.

По-рано Жозеф Дол разговаря в парламента и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В България съм, за да отправя посланието, че страната трябва час по-скоро да има стабилно правителство, което да служи на гражданите и да донесе спокойствие, заяви той. На председателя на Народното събрание той пожела българският парламент да има мнозинство, което да гарантира изпълнението на тази цел.

При тази ситуация на нестабилност предложихме или нови избори, или коалиция с РБ, заяви Бойко Борисов. Той обаче допусна ГЕРБ да управлява и самостоятелно.
Бойко Борисов даде брифинг пред журналисти, след като по негова покана лидерът на Европейската народна партия Жозеф Дол дойде в София и заяви, че веднага трябва да бъде сформиран дясноцентристки кабинет с премиер Бойко Борисов.
"Стабилност не може да има при така разпределените партии в парламента. Моят ангажимент към ЕНП е да внеса проектокабинет. Ако подпишем коалиция с Реформаторския блок, внасям това, ако не - ще внеса само на ГЕРБ с 84 депутати. Да го подкрепят и други, ако искат, правителство. Аз не считам, че от Реформаторския блок ще бъда зависим", добави Борисов.
Лидерът на ГЕРБ заяви, че причината да поиска коалиция на малцинството с РБ и без Патриотичния фронт - след изказването на лидера на НФСБ Валери Симеонов от парламентарната трибуна в понеделник, получил от евроатлантическите си партньори смс с въпрос: „Това ли са новите Ви колеги?”.
Бойко Борисов беше категоричен, че изказването на Симеонов не отговаря на евроатлантическите ценности на ГЕРБ.
"Нищо против ПФ, Валери Симеонов е един достоен мъж – излезе и си каза неговата програма, за съжаление, тези неща не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация и ще ни вкарат в тежък конфликт. Представете си опашка от 6-годишни деца за изпит по български език, представете си как се поставят ракетни системи срещу Гърция и Турция. Ако иска Лукарски да си подпише с тях, си е негова работа и да отиде в Брюксел да се оправдава”, коментира Борисов.
По-рано Валери Симеонов отхвърли възможността ПФ да подпише коалиционно споразумение с ГЕРБ и РБ и остана на позицията, че може да участва в управлението с експерти. Той допусна и широка коалиция, при която в правителството със специалисти да участват и хора на БСП, АБВ и ББЦ.
 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876