EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Жилищният пазар във Варна – умерен ръст на цените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жилищният пазар във Варна – умерен ръст на цените

mail08:05 | 23.11.2020прегледи 610 коментарикоментари 0


През третото тримесечие на годината Варна е един от областните градове с най-големи ръстове на обемите от сделки (7.12%), което дава основание да смятаме, че жилищният пазар в морската столица се е възстановил от първата вълна на епидемичната криза и се е върнал към нормален ритъм, отбелязват от агенция Bulgarian Properties.

Данните от индексите PSPI показват, че цените във Варна нарастват с доста по-умерен темп в сравнение с другите големи градове. През последните няколко години този ръст се движи между 2 и 3% годишно и показва стабилност и устойчиво развитие.
Този темп на нарастване се запазва и през 2020 г. През 2-рото тримесечие той леко се забавя до 1.9% заради затегнатите мерки през пролетта и веднага след това през 3-тото тримесечие се връща на нива около и малко над 2%.
Данните от индексите PSPI сочат още, че през 3-тото тримесечие на 2020 г. средната цена на жилищата във Варна е достигнала 860 евро/кв.м.

Най-скъпи квартали с цени над 1 000 евро/кв.м. са централните градски райони Морска градина, Гръцка махала, Общината, района на ВИНС, Чайка, Спортна зала, Червен площад, Операта, Централна поща и Чаталджа.

Най-евтини са Кайсиева градина, Христо Ботев и Владислав Варненчик.

"Изминаващата 2020 г. беше много динамична и различна поради факта, че се появи нов фактор, който влияе на пазара. А именно пандемичната обстановка и COVID-19.", обобщава регионалният мениджър на BULGARIAN PROPERTIES за Варна Калин Чернев.
"Годината започна силно, с повишен интерес към градските имоти в сравнение с предходните години. Но за съжаление този устрем беше спрян от въведеното извънаредното положение", допълва той.
"С облекчаването на мерките пазарът се върна към нормалния си ритъм, като запитванията, огледите и сключените сделки бяха на обичайните за активен пазар нива. Не се наблюдаваше спад на цените, дори напротив - някои инвеститори си позволиха леко увеличение.
Към момента се наблюдава намаление в броя на запитванията, което е нормално на фона на рязкото увеличение на заболелите от COVID-19. Хората преглеждат повече материали онлайн, не ходят толкова интензивно по срещи и огледи, но като цяло търсенето е налично. Вярвам, че то ще намери своята реализация поетапно при добро здраве и със спазване на необходимите мерки за безопасност, към които вече всички привикнаха.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg