EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жилищните кредити все по-достъпни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жилищните кредити все по-достъпни

mail12:30 | 12.10.2010прегледи 708 коментарикоментари 0


Потребителите на жилищни кредити в страната се радват на все по-ниски лихви и по-лесен достъп до финансиране, сочи анализът на КредитЦентър. Въпреки че обемите на отпуснатите през месец септември кредити са близки до тези от август и че участниците на този пазар продалжават да бъдат предпазливи и внимателни, групата на хората, които получават одобрение и заемен ресурс, расте.
Сравнителен анализ на изискванията към кредитополучателите днес и през ноември 2009-та година, когато кризата беше в разгара си, еднозначно показва, че кредитирането е станало по-достъпно и както хората, така и финансиращите организации вече са заредени с положителни очаквания за бъдещето.
„Нашата статистика показва, че след кризата поради спада в цените на имотите и по-голямата първоначална сума, хората плащат значително по-малки месечни вноски.", коментира Тихомир Тошев, Изпълнителен директор на КредитЦентър."Това означава и по-нисък риск, както за хората, които по-лесно могат да отделят сумата, така и за банката."
Лекият ръст на средния размер се дължи на по-високия процент финансиране, който банките предложиха в рамките на промоционалните си оферти.
„Лихвите, на които се усвояват кредити днес, са на нивата от преди кризата, което е най-ясният знак за положителните нагласи на пазара.", коментира Тихомир Тошев.„Основното послание, което идва от всички участници в сектора на недвижимите имоти, е за стабилност и то се отразява в действията им. Продавачите вече по-трудно правят отстъпки, а купувачите предпочитат да затворят сделката, вместо да продължават огледите с месеци. На фона на това поведение, банките подобряват условията и сроковете си.", допълва Тошев.
През септември средният размер на изтеглените ипотечни кредити е 30 260 евро. Много голям процент от тези кредити са изтеглени в европейска валута - 96 на сто, показват данните на КредитЦентър за периода.

Повишение в средния размер на отпуснатите ипотечни кредити има във всички големи градове в страната. Ръст има в столицата, където потребителите са теглили средно 38 280 евро, във Варна - 32 620 евро отново с покачване и в Бургас и Пловдив, където ръстът е с около 2000 евро спрямо август.
Позитивни тенденции личат от данните на КредитЦентър за възрастовото разпределение на кредитополучателите. Атрактивните оферти за финансиране над 80% от стойността на сделката са привлекли хората под 25 години и техният дял е нараснал с 5% за месец. Те бяха пасивни през последните две години поради липсата на достатъчно спестени средства за самоучастие и появата им на пазара на имоти се свързваше с предоставени от родителите финансови средства. Все по-често те са самостоятелни играчи. Най-голям все още е делът на хората между 26 и 35 години, следван от тези между 36 и 45 години

Най-предпочитаният размер на кредита остава този между 10 000 и 30 000 евро. Няма съществени промени и при кредитополучателите, избрали сума между 30 000 и 50 000 евро - те все още представляват около ¼ от всички. Нараства процентът на домакинствата, пристъпили към получаване на голям кредит - над 70 000 евро. Този показател се свързва от една страна с възможността да се плащат по-големи месечни такси, а от друга - със съживяването на по-луксозния сегмент на пазара на имоти.
Малко над 90% от отпуснатите през септември кредити са за закупуване на жилище, а 9.6% от кредитополучателите са изтеглили сумите си за лично ползване, отчита КредитЦентър.
Най-популярният срок за погасяване на ипотечния кредит остава този между 16 и 20 години - такъв период са избрали над 36% от кредитополучателите. В следващите 10 до 15 години пък ще бъдат погасени 28.6% от изтеглените суми. С около 5% расте броят на кредитите със срок на погасяване от над 25 години - 17% от сумите ще бъдат изплащани по-дълго.

Септември бележи началото на сериозна тенденция за покачване на % финансиране, сочат данните на КредитЦентър. Най-голям процент от сделките са получили външно финансиране в размер на 70% - 80%. Едва 4.3% от кредитополучателите са получили финансиране между 80% и 90% от общата стойност на имота, като този процент също расте. Пазарът все още не е активен в пълното финансиране на сделките, въпреки че се появиха и такива предложения.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg